VN-atlas over verband klimaat en ziektes
GENÈVE – De VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) hebben een „atlas” samengesteld van wetenschappelijke gegevens over klimaat en ziektes.
Hiermee zeggen zij een verband aan te tonen tussen klimaatverandering en uitbraken van ziektes zoals meningitis en malaria.
In de atlas zijn kaarten, tabellen en grafieken opgenomen om informatie over klimaatgerelateerde epidemieën uit technische documenten van beide organisaties inzichtelijk te maken voor beleidsmakers, zeiden Margaret Chan van de WHO en Michel Jarraud van de WMO maandag. De beleidsmakers kunnen met het hulpmiddel hun preventieprogramma’s verbeteren.
De Amerikaanse geologiedienst US Geological Survey (USGS) heeft ook nieuw onderzoek over malaria bekendgemaakt, waaruit zou blijken dat de ernstigste vorm van deze ziekte niet wordt beïnvloed door de klimaatverandering. De overdracht zou al pieken bij een temperatuur van 25 graden. Dat is veel koeler dan tot nog toe werd aangenomen, een belangrijk gegeven voor prognoses over de impact van de klimaatwijziging op de verspreiding van malaria.
De dienst verlaagt de piek maar liefst 6 graden, van 31 naar 25 graden. Eenmaal boven de 28 graden neemt de overdracht zelfs dramatisch af, zegt USGS.
Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken.