Kuyper gaat digitaal na 175e geboortedag
AMSTERDAM – Tien meter archief van de befaamde staatsman en kerkleider Abraham Kuyper (1837-1920) aan de Vrije Universiteit gaat vanaf volgende week digitaal. Een unieke gebeurtenis op een memorabele moment; vandaag is het 175 jaar geleden dat Kuyper werd geboren.
Het digitaliseringsproject is het resultaat van het Metamorfozeproject van de Koninklijke Bibliotheek, dat het hele Kuyperarchief op microfilm heeft vastgelegd, het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) van de Vrije Universiteit te Amsterdam en het Princeton Theological Seminary (VS). Volgende week woensdag vindt de presentatie plaats door kerkhistoricus Jasper Vree en Hans Seijlhouwer, archivaris bij het Historisch Documentatiecentrum.
Het archief bestaat uit 9,12 meter met een schat aan persoonlijke aantekeningen en zo’n 10.000 brieven. Seijlhouwer: „Met name de brieven zijn interessant. Het zijn de brieven die aan Kuyper gericht zijn, want die van Kuyper zelf zijn natuurlijk niet meer aanwezig, behoudens een klein aantal. De brieven vormen een schat aan informatie over de meest uiteenlopende kwesties waarover men zich tot Kuyper richtte.”
De digitalisering van het Kuyperarchief is een werk in uitvoering, benadrukt Seijlhouwer. „Het archief is straks online te raadplegen maar nog niet maximaal ontsloten. We zijn bijvoorbeeld nog bezig om brieven afzonderlijk te catalogiseren. Maar iedereen, of hij in Groenland woont of in Vuurland, kan vanaf volgende week vanuit zijn stoel aan Kuyperonderzoek doen.”
Nadat het Metamorfozeproject het Kuyperarchief op microfilm heeft vastgelegd, heeft Princeton het initiatief genomen geholpen in tot het digitaliseren van de microfilms. Seijlhouwer: „We kunnen wel zeggen dat we het Kuyperarchief als het ware gered hebben van een dreigende ondergang. In de periode tussen 1850 en 1950 was de papierkwaliteit in Nederland erg slecht. Het grondwater was in die tijd vervuild, waardoor de papierkwaliteit erg veel last heeft van verzuring.”
Prof. James Bratt, hoogleraar aan Calvin College te Grand Rapids (VS), zal komend voorjaar de eerste complete Engelstalige biografie publiceren onder de titel ”Abraham Kuyper: Modern Calvinist, Christian Democrat” (uitg. Eerdmans, Grand Rapids). Volgens historicus dr. Hans Krabbendam, werkzaam aan het Roosevelt Study Center in Middelburg, is het unieke van zijn boek dat Bratt niet alleen naar Kuypers persoonlijkheidsvorming, leiderschap en activiteiten kijkt, maar ook naar de invloed die hij op lange termijn heeft uitgeoefend. „Ik kijk erg uit naar deze biografie. Bratt laat zien hoe mensen met een sterke geloofsovertuiging op het politieke toneel functioneren. Hij plaatst Kuyper in een veel bredere context dan alleen de Nederlandse, zowel Europees als trans-Atlantisch.”