Eigenaar Hedwigepolder blijft zich verzetten
KAPELLE – De eigenaar van de Hedwigepolder blijft zich verzetten tegen het onder water zetten van het gebied. Dat liet zijn juridisch adviseur maandag weten. Concrete stappen neemt grootgrondbezitter Gery de Cloedt nog niet, hij wil wachten tot het regeerakkoord er echt ligt.
„Dit krijgt ook een planologisch vervolg, met inspraakmogelijkheden. Die gaan we benutten”, aldus de adviseur. De Cloedt stapte in 2009 al naar de rechter om het toenmalige kabinetsbesluit om de polder onder water te zette, aan te vechten. „Die civiele procedure is toen in de ijskast gezet. Het zou best kunnen dat we die voortzetten.”
Rechtszaak
Het actiecomité Red onze Polders legt zich niet zo maar neer bij de plannen van het nieuw te vormen kabinet om mogelijk toch de Hedwigepolder onder water te zetten. „We gaan kijken wat we hier tegen kunnen doen”, zegt woordvoerster Magda de Feijter van het comité.
Een mogelijke rechtszaak sluit ze niet uit. „Dat was schrikken vanochtend. Wij gaan eerst afwachten wat de plannen precies inhouden en dan gaan we aan onze advocaat juridisch advies vragen. Wij gaan niet klakkeloos met ons verzet beginnen”, zegt De Feijter.
Peijs
„Het was te verwachten”, reageert Karla Peijs, commissaris van de koningin van Zeeland op het plan dat de aankomende coalitie van PvdA en VVD zou hebben om de Zeeuwse Hedwigepolder toch onder water te zetten.
„Het vorige kabinet zat natuurlijk in de problemen na het mislukken van het tweede alternatief van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw).” Peijs, CDA-partijgenoot van Bleker, wil nog precies weten hoe het nieuwe kabinet een en ander op papier gaat zetten over de ontpoldering, al gelooft ze wel dat het uitgevoerd gaat worden.
Profiel: Hedwigepolder
Polder in Oost-Zeeuws-Vlaanderen, zuidoostelijk van Het Verdronken Land van Saeftinghe.
Totale oppervlakte: 306 hectare (ongeveer 3 vierkante kilometer), waarvan 295 hectare op Nederlands grondgebied.
Ingepolderd in 1907.
Eén (Belgische) eigenaar, die de grond verpacht heeft aan een handjevol boeren. Voor wat betreft het Belgisch deel is de grond al onteigend. De eigenaar dreigde eerder met juridische stappen als tot ontpoldering wordt besloten.
Kosten ontpoldering naar schatting 80 miljoen euro.
Werkzaamheden behelzen de verwijdering van bomen, bebouwing, kabels en het graven van geulen om water in het gebied te laten.