Cultuur & boeken

Raadselachtige rebus op een oude zolder

Titel:

M. Vermeulen-van Erkel
16 January 2002 14:34Gewijzigd op 13 November 2020 23:22

”Het raadsel op de zolderbalk”
Auteur: Gerbrand Fenijn
Uitgeverij: Den Hertog, Houten, 2001
ISBN 90 3311 594 8
Pagina’s: 107 blz., AVI 9; € 6,33. Op een oude zolder kun je nogal eens dingen vinden die je daar niet verwacht. Dat gebeurt ook bij de familie Ruygenwijk. Al drie jaar wonen zij in Haarlem, maar nog nooit heeft iemand op het oude zoldertje gekeken. Tot op een dag Roel, Taco en Corien toch wel nieuwsgierig worden. Den Hertog geeft ”Het raadsel op de zolderbalk” van Gerbrand Fenijn opnieuw uit.

Dorien ontdekt een aantal ingekraste tekens in een van de zolderbalken. Met Roel en Taco probeert zij de rebus op te lossen. Dat lukt heel snel. En dat is jammer. De schrijver had hier de spanning wat meer moeten laten oplopen, zodat de lezers de uitdaging krijgen om mee te zoeken naar de oplossing. Nu wordt het al vrij snel voorgeschoteld.

Roel ontdekt dat het eerste deel van de rebus een adres is. Zij zoeken het telefoonnummer en bellen naar Bart Klok, molenaar in Zesheuvelen en vragen of hij iemand kent die Borff heet. Oom Bart komt kennismaken en mag de kinderen meenemen om op de molen te logeren. Bij twee waterpoelen gaan zij op zoek naar de schat. De volgende dag (!) ontdekt Roel dat zij op de verkeerde plaats graven en op de nieuwe plaats komt al gauw een tas met dure sieraden te voorschijn. Ook hier is de spanning niet opgebouwd. Door het verhaal te snel te laten verlopen en te beschrijvend neer te zetten, is het moeilijk voor de lezer om ’er in te kruipen’.

Na een relatief korte zoektocht komen zij bij een broer van de eigenaar van de tas terecht, die hen vertelt dat Leerman zelf in Israël woont. Als beloning voor het vinden van de schat mogen de kinderen mee naar Israël. Meneer Leerman wordt vrij snel gevonden en de groep gaat weer naar Nederland terug.

De schrijver had er goed aan gedaan wat ruimer de tijd te nemen. Nu verloopt alles heel snel en zonder grote mankementen. Dat geeft bij het lezen het gevoel dat alles vanzelfsprekend is.

Dagboek
De reis naar Israël wordt in dagboekvorm beschreven. Op een belangrijk keerpunt in een verhaal neemt een ander het woord. Daardoor lees je steeds vanuit een andere persoon. Dat is erg leuk. Ook wordt er veel informatie over het land gegeven.

Er wordt in het boek tussen de regels door een aantal christelijke normen en waarden genoemd; Bart maant de kinderen dat zij niet rancuneus mogen zijn naar buurman Sparstra. De Bijbel komt regelmatig ter sprake en Bart vertelt hoe hij tot geloof gekomen is. Deze dingen zijn op een natuurlijke manier in het verhaal verweven.

De woordkeus en zinsopbouw past prima bij een AVI 9 boek; het boek is opgevrolijkt met illustraties van Jaap Kramer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer