Economie

Fordfabriek in Genk sluit (met fotoserie en video)

GENK (ANP) – Autofabrikant Ford sluit de grote fabriek in het Belgische Genk. Dat zou weleens al in 2013 kunnen zijn of een jaar later. De fabriek sluit definitief de poorten als de huidige modellen uit de productie gaan.

24 October 2012 09:27Gewijzigd op 14 November 2020 23:53
Foto EPA
Foto EPA

De sluiting van de fabriek in het Belgische Limburg werd woensdag door het bedrijf tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt, maar hing al enkele dagen in de lucht. Het nieuws komt uitgerekend op de dag dat het 50 jaar geleden is dat de eerste steen van de fabriek werd gelegd.

Bij Ford Genk werken circa 4700 mensen. Maar zeker nog eens circa 5600 banen bij onder meer toeleveranciers zullen ook geraakt worden door de sluiting van de fabriek. In Genk maakte Ford onder meer de Mondeo. De productie van dit model verhuist naar Valencia.

De directie van Ford Europa was zelf niet aanwezig, maar liet de lokale directie de sluiting bekendmaken. Verscheidene vakbonden blokkeerden al sinds de vroege uren de poort. „Maar kennelijk had de directie de ballen niet om naar Genk te gaan”, aldus een vakbondsleider voor de Vlaamse publieke omroep.

De Vlaamse minister-president Kris Peeters, die wel door de Europese directie geïnformeerd werd, reageerde woest. „Het is onbegrijpelijk wat er gebeurt en dat hebben we ze duidelijk laten verstaan.”

Hij refereerde aan een contract dat Vlaanderen met Ford sloot in 2010 om de werkgelegenheid in Genk tot 2020 veilig te stellen. Vlaanderen maakte miljoenen vrij om te investeren in productielijnen voor nieuwe modellen. Peeters kondigde aan nog niet uitgekeerd geld te blokkeren en uit te zoeken wat er wel met het uitgegeven geld is gedaan.

In september nog bevestigde het bedrijf dat de fabriek in Genk de drie nieuwe modellen mocht gaan maken. „Een woord is geen woord meer bij een multinational”, aldus een liberale vakbondsleider. „Dit is het grootste drama voor Limburg sinds de sluiting van de mijnen.”

De reden voor de sluiting is dat de kosten van de fabriek relatief te hoog waren. Ford kampt net als veel andere autofabrikanten met een dalende autoverkoop en wil de kosten drukken. De vakbonden trekken deze lezing in twijfel. Volgens hen zijn de kosten in de Duitse fabrieken hoger, maar durfde Ford het niet aan om daar een fabriek te sluiten.

De vakbonden waren uitgenodigd om met de directie later op de middag om de tafel te gaan zitten. Maar die hebben de uitnodiging afgewezen, met name omdat ze woedend zijn dat de directie het lef niet had om het nieuws in Genk zelf bekend te maken.


Ford Genk

BRUSSEL (ANP) – Hieronder een kort profiel van de fabriek.

  • Op 24 oktober 1962 werd de eerste steen gelegd voor de fabriek in Genk. Op 2 januari 1964 begint de productie.

  • Het eerste model dat de fabriek produceerde was de Taunus, daarna volgden onder meer de Escort, Sierra, Transit en de Mondeo.

  • In de hoogtijdagen in de jaren ’90 werkten er meer dan 14.000 mensen in de fabriek. Aan het begin van de nieuwe eeuw was dit aantal al teruggebracht tot 10.000. In 2003 kwam er een forse reorganisatie en verdwenen zeker 3000 banen.

  • Op 8 mei 2012 rolde de 14 miljoenste auto van de band.

  • In 2011 was de fabriek goed voor een omzet van circa 3 miljard euro.

  • Ford heeft wereldwijd 70 fabrieken. In Europa zijn er naast Genk nog zes anderen: twee in Duitsland (Keulen en Saarlouis) en een in Polen (Tichy), Spanje (Valencia), Roemenië (Craiova) en Turkije (Kocaeli).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer