Politiek

Liveblog: Meerderheid Kamer geeft koopzondag de ruimte

DEN HAAG – De koopzondag wordt een zaak van de gemeente, zoveel is wel duidelijk. De Tweede Kamer debatteerde woensdag over een initiatiefwet van D66 en GroenLinks over deze kwestie. Een meerderheid van de Kamer geeft de koopzondag alle ruimte, zo bleek uit het debat. Lees in het liveblog de standpunten.

Redactie politiek
24 October 2012 07:55Gewijzigd op 14 November 2020 23:53
Foto ANP
Foto ANP

13.54 uur: Liveblog gesloten – De redactie sluit dit liveblog.

13.48 uur: Dinsdag stemmen – Verhoeven rondt zijn bijdrage af door de hoop uit te spreken dat er komende dinsdag over het wetsvoorstel gestemd kan worden. De Kamervoorzitter benadrukt dat de Kamer daartoe tijdig de door hem toegezegde ‘belangenbrief’ moet hebben ontvangen. Daarna schorst ze de vergadering waarmee het debat ten einde is gekomen.

13.36 uur: Brief met belangrijkste belangen – Initiatiefnemer Verhoeven (D66) stelt voor om een brief te schrijven aan de Kamer met punten die van belang zijn voor gemeenten om straks af te wegen rond besluiten over extra koopzondagen. Daarmee wil hij tegemoet komen aan de zorgen die er leven bij met name CDA, SP, ChristenUnie en SGP dat gemeenten straks niet meer, zoals ze nu nog wel verplicht zijn, bij besluiten over koopzondagen een goede afweging maken van belangen als leefbaarheid, zondagsrust, winkelpersoneel en kleine winkeliers. „Die brief maakt onderdeel uit van de beraadslagingen in deze Kamer en is dus van belang”, aldus Verhoeven.

13.29 uur: Tweede termijn indieners – De Kamer is zojuist klaar met haar tweede termijn. Nu is het de beurt aan de indieners, Verhoeven (D66) en Van Tongeren (GL). Zij geven kort nog antwoord op enkele vragen die er zijn gesteld vanuit de Kamer.

13.18 uur: Gesthuizen (SP) – SP-Kamerlid Gesthuizen, die in 2008 samen met de SGP nog een initiatiefwet indiende om de Winkeltijdenwet verder in te perken dan het kabinet Balkenende-IV dat destijds deed, stelt dat vooral het grootbedrijf klandizie zal weghalen bij de kleinere winkelier. „Alleen het grootwinkelbedrijf heeft belang bij dit wetsvoorstel.” Ze noemt het „buitengewoon merkwaardig” dat partijen die zeggen op te komen voor alle winkeliers die kleinere winkeliers in de kou laten staan. „Zelf de trams rijden in Den Haag wat minder vaak op zondag. Waarom moet de detailhandel dan zo nodig op volle kracht doorstomen”, aldus Gesthuizen. Het wetsvoorstel bevalt haar „voor geen meter omdat werkelijk iedere bescherming (voor kleine winkeliers en personeel, red) er is uitgesloopt.”

13.15 uur: Ziengs (VVD) – VVD-Kamerlid Ziengs stelt in antwoord op een vraag van Dijkgraaf (SGP), over wat hij vindt van onderzoeken die aantonen dat met name kleine winkeliers niet op méér koopzondagen zitten te wachten, dat het ten principale gaat om de vrijheid van de ondernemer om zelf te kunnen bepalen of hij open wil. „Wie dat niet wil, blijft dicht, aldus Ziengs.”

13.07 uur: Mulder (CDA) – De eigenaren van grote winkelketens zal het niet veel uitmaken, maar de eigenaren van kleine winkels zullen straks zelf vaker op zondag in de winkel moeten staan, zegt CDA-Kamerlid Mulder. Die winkeliers hebben volgens haar bescherming nodig, evenals een winkelmedewerkers. Ook hecht het CDA er volgens Mulder aan om „tenminste één dag in de week te hebben die geldt als baken van rust in een hectische week. Er is meer in het leven dan kopen, kopen kopen.”

13.05 uur: Dijkgraaf (SGP) – SGP-Kamerlid Dijkgraaf geeft aan dat het SGP-ideaal „nul koopzondagen” is en dat hij dat iedereen gunt. „Wij zien de zondag als de herdenkingsdag van de opstanding van Jezus Christus. Dat is een feestdag, daar passen hele mooie dingen bij, maar niet werken. Daar blijven wij voor knokken.”

12.55 uur: Graus (PVV) – PVV-Kamerlid Graus stelt dat de PVV „een tijd ontwikkelingshulp gegeven heeft aan VVD en CDA, wat ook wel gedoogsteun wordt genoemd.” Daar hoorde volgens hem een draai over het PVV-koopzondagstandpunt bij, omwille van de steun van de SGP. Nu neemt zijn partij weer de oude positie in op dit dossier. En die luidt: „Degene die niet naar de winkel wil, moet maar thuisblijven”, aldus Graus.

12.49 uur Van Oijink (GroenLinks) – De onlangs aangetreden GroenLinks-fractievoozitter Van Oijink omarmt het initiatiefwetsvoorstel en stelt dat „de koopzondagen hiermee voor eens en voor altijd goed geregeld zijn. Er komt eindelijk een einde aan al het gesteggel over wanneer wel en wanneer geen extra koopzondagen mogelijk zijn. ”

12.45 uur: Kortjakje – De PvdA zal het wetsvoorstel van D66 en Groenlinks dus steunen, zegt Kamerlid Vos. „Al maakt die wijziging voor mijzelf niets uit. Op zondag ga ik naar de kerk en koop ik eventueel wat zilverwerk”, zegt ze met een verwijzing naar het kinderliedje “Altijd is Kortjakje ziek.”

12.38 uur: Commentaar – Lees hier het commentaar van het Reformatorisch Dagblad: Zondagsrust verloren door politiek handjeklap.

12.33 uur: Vos (PvdA) – PvdA-Kamerlid Vos stelt dat haar partij gemeenten prima in staat acht om alle belangen omtrent koopzondagen goed af te kunnen wegen. Ze benadrukt dat wanneer winkelpersoneel gedwongen wordt om op zondag te werken, dit „geen probleem is van de Winkeltijdenwet, maar van een gebrekkige handhaving van de „wet van Jet en Leen” (Bussemaker en Van Dijke, red), oftewel: van de arbeidstijdenwet.” Vos stelt dat de PvdA scherper op deze wet zal gaan letten.

12.22 uur: Schouten (CU) – CU-Kamerlid Schouten stelt in de tweede termijn van het koopzondagendebat dat D66 en GroenLinks met hun initiatiefwetsvoorstel doen aan „ideologische dromerij.” Schouten stelt niet met het voorstel in te zullen stemmen, om zo tegemoet te kunnen komen „aan het belang zondagsrust, aan de belangen van werknemers en aan het belang van de kleine winkelier.” Ook snapt Schouten niet dat het juist voormalig GL-fractievoorzitter Halsema was die hyperconsumptie aan de kaak stelde en opriep tot bezinning en duurzaamheid. „Dat Groenlinks nu dit wetsvoorstel omarmt, daar kan ik met mijn verstand niet bij” , aldus Schouten.

12.19 uur: Maidenspeech Van Meenen (D66) – Kersvers D66-kamerlid Van Meenen, voorheen fractievoorzitter van de partij in de Leidse politiek, stelt in zijn maidenspeech „trots” te zijn dat D66 met het initiatiefwetsvoorstel dat vandaag wordt behandeld „het vertrouwen bevestigt in de lokale democratie en haar tegelijkertijd ook meer inhoud geeft.”

12.14 uur: Samenvatting – Lees hier een samenvatting van het nieuws rond het Kamerdebat.

12.10 uur: Verplicht op zondag open – Verhagen reageert op een amendement van CDA, SP, ChristenUnie en SGP dat beoogt te voorkomen dat winkeliers straks contractueel verplicht kunnen worden om hun winkel op zon- en feestdagen te openen. Verhagen stelt dat dit amendement mogelijk is, maar wel wat verder gaat dan wat de wet op dit moment stelt over contractvrijheid tussen winkeliers en projectontwikkelaars.

11.55 uur: Verhagen neemt het woord – Na een korte schorsing neemt demissionair CDA-minister Verhagen van Economische Zaken het woord. Hij benadrukt dat in de huidige Winkeltijdenwet expliciet een reeks belangen wordt genoemd, zoals die van zondagsrust, leefbaarheid, winkelpersoneel en kleine ondernemers, om zeker te stellen dat gemeenten hiermee rekening zouden houden. „Los van de vraag of dat wel of niet in de nieuwe wet moet worden opgenomen, moet die afweging wel blijven plaatshebben”, stelt Verhagen, die aangeeft dat het demissionaire VVD/CDA-kabinet niets ziet in het initiatiefwetsvoorstel van D66 en GroenLinks.

11.29 uur: Steuntje in de rug voor fysieke winkels – Verhoeven (D66) stelt er in Nederland winkels zijn die nu al zeven dagen per week dag en nacht open zijn „en je vanachter je pc vriendelijk toelachen: webinkels.” Volgens Verhoeven bieden in de concurrentiestrijd tussen fysieke winkels en deze webwinkels extra koopzondagen de fysieke winkels een „welkom steuntje in de rug. Ook daarom vind ik het niet erg als er door deze wetswijziging meer koopzondagen zouden komen.”

11.23 uur: Meer koopzondagen goed voor economie? – Verhoeven (D66) neemt weer het woord. Hij richt zich op de vraag of de nieuwe wet er voor zorgt dat er meer koopzondagen komen. Dat is volgens hem onzeker. „Deze wet stelt alleen dat gemeenten het aantal koopzondagen zelf kunnen bepalen. Mocht dat leiden tot meer koopzondagen, dan kan dat volgens ons goed uitpakken voor de economie. Veel mensen doen iets op zondag, als dat straks winkelen is in plaats van schaatsen, dan wordt er meer geld uitgegeven.” Dijkgraaf (SGP) werpt tegen dat „alle onderzoeken, nationaal en internationaal” leren dat extra koopzondagen niet leiden tot extra uitgaven, maar slechts tot een verschuiving van uitgaven tussen sectoren en dus per saldo niet bijdragen aan extra economische groei.

11.09 uur: Belangen afwegen – SP-Kamerlid Gesthuizen vraagt Van Tongeren (GL) uit te leggen waarom volgens haar de belangen van personeel en kleine winkeliers straks louter nog op lokaal niveau moeten worden afgewogen, terwijl dergelijke belangen vooral landelijk zijn en regionaal niet zozeer verschillen.

11.02 uur: Draagvlakonderzoek – Van Tongeren stelt dat het van belang is dat gemeenten die straks besluiten nemen over extra koopzondagen gaan bezien of er wel draagvlak is voor die zondagsopening, bijvoorbeeld bij winkeliers. Dijkgraaf (SGP) vraagt waarom zo’n draagvlakonderzoek dan niet gewoon als een verplichting in de wet kan worden opgenomen, maar dat vindt Van Tongeren te ver gaan.

10.55 uur: Emancipatie-idealen – Van Tongeren (GL) neemt als mede-initiatiefnemer het woord. Volgens haar is de kern van de initiatiefwet van D66 en GroenLinks „gebaseerd op de emancipatieidealen uit de jaren zestig.” Wat haar betreft draait het allemaal om het leggen van zeggenschap op het laagst mogelijke niveau. Wat koopzondagen betreft, is dat volgens Van Tongeren bij uitstek op het niveau van de gemeenteraad.

10.46 uur: Arbeidstijdenwet – Ook PVV-Kamerlid Graus meldt zich aan de interruptiemicrofoon. Hij stelt dat de Arbeidstijdenwet de rechten van werknemers op het gebied van zondagsarbeid al regelt en dat het niet nodig is dit nog eens in de Winkeltijdenwet op te nemen. Verhoeven sluit zich daarbij aan.

10.41 uur: Belangen winkelpersoneel verkwanseld – Ook CU-Kamerlid Schouten en CDA-Kamerlid Mulder menen dat Verhoeven de belangen van werknemers verkwanseld door ze niet meer expliciet in de nieuwe wet op te willen nemen. Als Verhoeven tegenwerpt dat onder de huidige wet die belangen blijkbaar ook al niet goed worden gewaarborgd, stelt Schouten: „U redeneert dus als volgt: het gaat nu ook al slecht, dus laten we ons er dan maar helemaal niet meer mee bemoeien.” Verhoeven antwoord erop te vertrouwen dat de lokale democratie verstandig met de belangen om zullen gaan.

10.31 uur: Dijkgraaf (SGP) interrumpeert – De eerste interruptie in het debat komt van SGP-Kamerlid Dijkgraaf. Volgens hem blijkt uit onderzoek van vakbond CNV dat veel werknemers de belangen van werknemers op zondag negeren. In plaats van die belangen nog beter te borgen in de Winkeltijdenwet, wil D66 de bestaande waarborgen juist schrappen, aldus Dijkgraaf, die steun krijgt van SP-Kamerlid Gesthuizen. Volgens haar schuiven D66 en GroenLinks de verantwoordelijkheden af naar gemeenten. Verhoeven stelt dat de belangen van onder meer winkelpersoneel prima op lokaal niveau kunnen worden afgewogen.

10.26 uur: Verhagen vraagt aandacht voor kleine winkelier – Demissionair minister Verhagen van Economische Zaken is gearriveerd in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Hij twittert: „Vandaag in Tweede Kamer, over koopzondagen. Ik zal aandacht vragen voor kleine ondernemers.”

10.20 uur: Verhoeven (D66) trapt af. – D66-Kamerlid Verhoeven trapt af en legt uit waarom hij en zijn GroenLinks-collega Van Tongeren vandaag de initiatiefwet verdedigen die oorspronkelijk afkomstig is van Van der Ham (D66) en Van Gent (GL). Beiden zijn recent uit de Tweede Kamer vertrokken. Zij trokken hun initiatief in toen VVD en PVV omwille van de steun van de SGP aan de gedoogcoalitie in 2010 hadden aangegeven het koopzondagbeleid op dat moment niet te versoepelen.

10.17 uur: Debat van start – Het debat in de Kamer gaat nu van start.

9.57 uur: „Koopzondag weinig duurzaam” – Columnist Frank Berkemeier op de website Columnisten over het weinig duurzame karakter van de koopzondag: „Een argument dat nauwelijks wordt besproken en waar zowel D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren geen oog voor hebben is, dat met de ruimere openstelling het consumeren wordt bevorderd. Vreemd, gezien de duurzame opstelling van de partijen.”

9.50 uur: Winkeltijden door de tijd – De eerste schreden naar een landelijk winkeltijdenbeleid worden ruim een eeuw geleden gezet. Na aanvankelijke beperking, wordt in 1996 een duidelijke koerswijziging ingezet, die nu wordt versterkt.

9.17 uur: PvdA onder vuur straks? – CDA, SP, ChristenUnie en SGP zijn tegen de aanpassing van het koopzondagbeleid. Zij dienen vandaag tijdens het debat samen enkele amendementen indienen om het wetsvoorstel aan te passen. Zo willen zij onder meer dat gemeenten de belangen van winkeliers en winkelpersoneel, zoals nu ook het geval is, verplicht moeten blijven wegen via een draagvlakonderzoek. PvdA-Kamerlid Vos stelt echter tegenover het Reformatorisch Dagblad geen enkel amendement te zullen steunen. Omdat de PvdA in het verleden juist de belangen van kleine winkeliers en personeel wilde borgen, zal met name die partij straks tijdens het debat onder vuur worden genomen.

9.10 uur: Wat gaat er nu exact veranderen? – Op dit moment kunnen gemeenten deels ook al het aantal koopzondagen vaststellen, zolang ze daarbij niet uitkomen boven de 12 koopzondagen per jaar. Daarbovenop biedt de huidige wet de mogelijkheid aan gemeenten met een toeristische aantrekkingskracht om meer koopzondagen toe te staan. Veel gemeenten maakten daarvan in de afgelopen jaren gebruik, wat leidde tot veel juridische procedures over de vraag of de betreffende gemeenten nu wel of niet toeristisch was. Daar komt nu een einde aan: straks mogen gemeenten het aantal koopzondagen geheel zelf bepalen, van 0 tot 52 per jaar.

9.08 uur: Belangrijkste vraag al beantwoord – De belangrijkste vraag tijdens het debat van vandaag was of VVD en PvdA het initiatiefwetsvoorstel van D66 en GroenLinks zouden steunen, of na de formatie met een eigen wetsvoorstel zouden komen. Die vraag is al voor het debat beantwoord. Dinsdag stelden VVD-Kamerlid Ziengs en PvdA-Kamerlid Vos aan te haken bij het initiatiefwetsvoorstel. Naar verwachting zullen ook de PVV, 50Plus en de PvdD voor het wetsvoorstel stemmen, waarmee het met een ruime Kamermeerderheid van 114 zetels wordt aangenomen.

9.03 uur: Oproep RMU aan PvdA en VVD – RMU-voorman Peter Schalk op Twitter: „Ik hoop dat #PvdA en #VVD , samen met andere partijen oog zal hebben voor positie van #winkeliers en van #winkelpersoneel. #koopzondag”.

8.59 uur: „Vrijheid van ondernemer in het geding” – De vrijheid van de ondernemer is met het vrijgeven van de koopzondag in het geding, stelt CU-Kamerlid Carola Schouten in de Volkskrant van woensdag. „Kleine ondernemers voelen zich genoodzaakt op zondag open te gaan omdat klandizie anders naar de - grote - concurrent verdwijnt. Met name eigenaren van kleine (familie)bedrijven ervaren een steeds grotere druk op hun gezinsleven. ‘Maar jullie móeten toch niet open als het koopzondag is?’ krijgen kleine ondernemers nogal eens te horen. Dat is onzin: voor veel winkels ontaardt ‘mogen’ al snel in ‘moeten’ als ze geen omzet willen verliezen.”

8.52 uur: CDA stemt tegen – CDA-Kamerlid Agnes Mulder twittert: „Zojuist kennis gemaakt met #DeGeus van #www.tegenverruiming.nl ivm de koopzondagen #CDA is tegen verruiming”.

8.40 uur: „Trieste dag voor Nederland” – SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf twittert: „Het lijkt erop dat Kamer belangen zondagsrust, werknemers en kleine winkeliers volstrekt negeren. Trieste dag voor NL.”

8.29 uur: Officiële voorstel – Het officiële voorstel waarover vandaag wordt gesproken, luidt als volgt: ”Voorstel van wet van de leden Van der Ham en Van Gent tot wijziging van de Winkeltijdenwet in verband met het verruimen van de bevoegdheid van gemeenten om vrijstelling te verlenen van de verboden met betrekking tot de zondag en een aantal feestdagen”.

8.18 uur: Dossier koopzondag – In het dossier Koopzondag zijn veel artikelen te lezen over winkelen en werken op de eerste dag van de week.

8.00 uur: Debat start om 10.15 uur – Het debat start om 10.15 uur en is live te volgen op deze pagina (en) via Politiek24.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer