Kabinet doet bonden aanbod
Kabinet en Kamer zijn bereid de VUT en het prepensioen minder hard aan te pakken als de vakbonden twee jaar lang afzien van loonstijging. Dat bleek woensdag de Tweede Kamer op de eerste dag van de algemene beschouwingen. FNV en CNV reageren vooralsnog afhoudend op het aanbod van de politiek.
Alle fracties in het parlement benadrukten dinsdag het belang van goede afspraken met de sociale partners over loonmatiging. Als de vakbonden er genoegen mee nemen dat werknemers twee jaar geen loonsverhoging krijgen, scheelt dat de overheid in 2005 800 miljoen euro.
Wanneer de vakbonden op deze wijze meewerken, valt er volgens minister Zalm van Financiën te denken aan een overgangsregeling bij de afbouw van de VUT. De voorgestelde ingrepen in VUT en prepensioen kwamen het kabinet dinsdag op veel kritiek te staan, niet alleen van de vakbonden, maar ook van coalitiepartijen CDA en D66. CDA-fractievoorzitter Verhagen en D66-leider Dittrich zijn tegen het plan om werknemers die met de VUT gaan in één keer een belastingaanslag voor vijf jaar op te leggen. Ook de meeste oppositiepartijen tekenden tegen dit plan verzet aan.
FNV-voorzitter De Waal vindt het aanbod van het kabinet „nog volstrekt onvoldoende.” Zijn CNV-collega Terpstra is iets minder afwijzend. „Kennelijk is het kabinet op zoek naar openingen. Dat is positief.”
Kritiek kreeg het kabinet dinsdag ook op het invoeren van de zogeheten ”medicijnenknaak”: een vergoeding van 1,50 euro per recept die elke burger volgend jaar moet gaan betalen. Het CDA wil helemaal af van het plan. D66 stelt voor dat de kosten voor recepten jaarlijks maximaal 50 euro mogen bedragen. De VVD vindt het ongepast „nu al maatregelen de deur uit te gooien.” „Zo kun je geen politiek bedrijven”, luidde het harde oordeel van de liberale fractieleider Van Aartsen.
Vandaag zou premier Balkenende reageren op de inbreng vanuit de Kamer. Daaruit zal blijken of het kabinet ten aanzien van de medicijnenknaak concessies wil doen en of het CDA doorgaat met zijn verzet tegen deze maatregel en het met de oppositie op een akkoordje gooit.
Het CDA tekende dinsdag protest aan tegen het besluit van de VVD-fractie om in te stemmen met een raadgevend referendum over de Europese grondwet. Volgens Verhagen is de Europese grondwet „een essentieel onderwerp voor de coalitie.” Het CDA is bang dat de VVD zich in de aanloop naar het referendum bij de tegenstanders van de Europese grondwet zal scharen.
Volgens Verhagen kan en mag dit niet. „Als het kabinet op een gegeven moment de stelling heeft betrokken vóór de Europese grondwet, kan de VVD er als coalitiepartner geen campagne tégen gaan voeren. Dan hebben we een probleem.”