„Leer van de regio bij winterweer op spoor”
DEN HAAG (ANP) – Het zou goed zijn als de ervaringen van de regionale spoorvervoerders Arriva, Connexxion, Veolia en Syntus worden meegenomen in de nationale aanpak van het winterweer op het spoor. Er zijn veel geleerde lessen die ook voor de NS interessant kunnen zijn. Dat stelt organisatieadviesbureau Twynstra Gudde maandag in een advies.
Dat advies is gemaakt op verzoek van de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN), een branchevereniging waar private bus- en spoorvervoerders bij zijn aangesloten. „In de regio wordt het winterweer heel anders aangepakt. Daar zijn lessen geleerd die ook voor de NS interessant kunnen zijn”, aldus een woordvoerster van Twynstra Gudde.
De Tweede Kamer spreekt dinsdag met minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) over het winterweer. Daar zal het onder meer gaan over het plan van de NS en spoorbeheerder ProRail om de dienstregeling uit te dunnen als er kans is op sneeuw en strenge vorst. In de toekomst moet dat niet meer nodig zijn, omdat dan een reeks maatregelen is genomen om het spoor robuuster te maken, verwachten NS en ProRail.
Volgens FMN is de regionale manier van werken landelijk ook goed toe te passen. Zo lang mogelijk doorrijden is dan het devies. En als het niet meer lukt, minder treinen laten rijden maar nog wel via een dienstregeling.
Tweede Kamerleden moeten dinsdag volgens de FMN niet klakkeloos akkoord gaan met de voorstellen van NS en ProRail. „Het kan ook anders”, aldus een woordvoerster van de branchevereniging. „Leer van elkaar. Kom eens kijken hoe wij het doen”, stelt ze.
Om de aanpak op het landelijke spoornet te veranderen is wel tijd nodig, realiseert FMN zich. „Laten we er dan ook samen de tijd voor nemen”, stelt de woordvoerster. „Dan werk je in het belang van de reiziger, als je toegeeft waar het goed gaat en waar je van elkaar kunt leren.”
De NS liet weten dat samenwerken in het belang van de reiziger inderdaad voorop moet staan en dat nieuwe inbreng vanuit de regio welkom is. Het bedrijf geeft aan in de regio bij te springen indien nodig, bijvoorbeeld bij grote evenementen. Ook zijn de regionalen welkom bij de NS voor een kijkje in de keuken.