Voorganger Jezus Centrum Nijkerk heeft twee gezichten
NIJKERK – De dinsdag opgepakte voorganger Johan K. (48) van de evangelische gemeenschap Jezus Centrum Nijkerk (JCN), tevens bestuurder van stichting Intro, lijkt een man te zijn met twee gezichten.
K. sjoemelde onder meer met persoonsgebonden budgetten (pgb’s) van cliënten van stichting Intro, die mannen met veelal een strafblad en psychosociale en verslavingsproblemen opvangt. De werkwijze is simpel. Intro krijgt AWBZ-geld voor de opvang van verslaafden. Tegelijkertijd zou K. cliënten binnen stichting Intro onder het mom van het aanleren van arbeidsethos voor een zakcentje veertig uur per week aan het werk hebben gezet in Terra BV. Deze keukenbladenproducent ging in juni van dit jaar failliet en de eigenaar is, opnieuw, K.
De vijf andere verdachten die dinsdag werden opgepakt en donderdag op vrije voeten kwamen, zouden door justitie aan de tand zijn gevoeld over het feit dat K. hen ‘zwart’ betaalde en op die manier de belasting ontdook. Dat zegt een bron die stichting Intro van dichtbij kent en de christelijke verslavingszorg van binnenuit kent, maar onder geen beding met zijn naam in de krant wil. Een woordvoerster van het openbaar ministerie in Arnhem bevestigde donderdag desgevraagd dat justitie naar de mogelijke belastingontduiking onderzoek doet.
K. probeerde vlak voor de uitspraak van het faillissement van Terra BV nog bijna 30.000 euro uit zijn bedrijf weg te sluizen naar stichting Intro, zo blijkt uit het faillissementsverslag van de curator. Bovendien kocht hij met zijn inderhaast opgerichte stichting Terra voor bijna 10.000 euro bedrijfsmiddelen van zijn failliete BV. De verdachte zou voor die betaling gebruik hebben gemaakt van de pgb’s van cliënten.
K., tevens voorganger van het Jezus Centrum Nijkerk, zou door andere bestuurders binnen stichting Intro enkele keren zijn aangesproken op zijn laakbare gedrag. „Hem werd gevraagd hoe hij het kon verantwoorden om op zondag op de preekstoel te gaan staan”, aldus de bron. „Hij antwoordde dat wie zonder zonde is dan maar de eerste steen moest werpen.”
De fraude zou K. geen windeieren hebben gelegd. Zo zou hij zichzelf maandelijks 10.000 euro hebben betaald en geld over de balk hebben gesmeten. Hij zou regelmatig „leuke buitenlandse tripjes” hebben gemaakt en in het bezit zijn van een speedboot.
Winnersway
De zaak in Nijkerk toont deels overeenkomsten met misstanden rond de pinkstergemeente Outreach Centre in Leiden die in 2009 aan het licht kwamen. De christelijke verslaafdenopvang Winnersway diende er als melkkoe voor de pinkstergemeente. Cliënten in de opvang werden op diverse projecten aan het werk gezet. De opbrengst daarvan zou in de zakken van de toenmalige voorganger Gert Jan Agtereek zijn verdwenen. De instelling werd na een vernietigend rapport van de Inspectie voor de Gezondheidzorg door de toenmalige staatssecretaris gesloten.
Agtereek ging nog verder dan K. Hij dupeerde bovendien zijn volgelingen voor vele tonnen. De man vroeg gemeenteleden om donaties voor allerlei projecten in het buitenland, richtte daarvoor een web van BV’s op, maar het geld verdween spoorloos. Agtereek leefde intussen in luxe in een riante villa in Kenia.
De rechterhand van Agtereek, die intussen weer in Leiden woont, is Dennis Sieval die voorganger is in dezelfde gemeente in Leiden. Sieval werkte hij tot voor kort voor K.’s bedrijf Terra BV. Kort na de gedwongen sluiting van Winnersway, stuurde Sieval allerlei kerkelijk gemeentes een brief met het verzoek hem uit te nodigen voor een spreekbeurt. Hij schreef onder meer: „Het zou geweldig zijn om samen met u en uw gemeente reddings- en genezingsdiensten te organiseren. In uw gemeente, woonplaats of regio zullen we Gods Geest zien bewegen!” K. ondertekende diezelfde brief met een warme aanbeveling: „Dennis is een zeer inspirerende en overtuigende spreker die veel harten in onze gemeente heeft aangeraakt.”
Dat K. en Dennis Sieval geen onbekenden van elkaar zijn staat buiten kijf. Maar ook de broer van Dennis, de bekeerde ex-hooligan en het voormalige hoofd van het in opspraak geraakte Leidse afkickcentrum Winnersway, Robin Sieval, had contacten met K. De voorzitter van de stichting Intro zou zelfs gewild hebben dat Robin in de Nijkerkse opvang zou komen werken. Dat zouden de andere bestuursleden echter hebben kunnen voorkomen door met opstappen te dreigen. Oud-bestuurders van stichting Intro willen aan de telefoon niets zeggen „zolang het onderzoek van justitie nog loopt”.
Vrijdagmiddag zou K. worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Arnhem. Die beslist of K. twee weken in hechtenis wordt genomen.