Twijfel na dood Eindhovenaren
De Indiase politie in Kasjmir is begonnen met een officieel onderzoek naar de omstandigheden waaronder twee Eindhovenaren zondag werden doodgeschoten door de grenspolitie (BSF) van Kasjmir in Srinagar.
Er zijn twijfels over het verhaal van de politie die de mannen doodschoot omdat ze hen met messen zouden hebben aangevallen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil de lichamen zo snel mogelijk naar Nederland halen.
De Indiase minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Jammu en Kasjmir, Suharwardhy, zei dinsdag te twijfelen aan het verhaal van de BSF. Volgens de minister is dat „verre van de waarheid”, meldde het Indiase persbureau PTI. „Niemand zal geloven dat opstandelingen of militanten aanslagen uitvoerden met messen”, aldus de minister. Volgens hem is het incident mogelijk het gevolg van taalproblemen en gaat het niet om terroristen.
Premier Abdullah van Jammu en Kasjmir wil eerst het onderzoek afwachten. „We weten de feiten pas als het onderzoeksrapport wordt gepubliceerd”, aldus Abdullah. Hij zei verder dat de mensenrechten onder alle omstandigheden moeten worden gerespecteerd.
Plaatselijke kranten in Kasjmir schreven maandag dat ooggetuigen zeiden dat de Nederlanders een vrouw te hulp waren geschoten die werd lastiggevallen door patrouillerende BSF-agenten, en bij de ruzie daarna koelbloedig werden doodgeschoten. Een andere krant meldde dat de mannen gedood werden na een vriendelijke discussie met de grensagenten.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil de twee lichamen zo snel mogelijk vanuit Srinagar naar Nederland halen. Een medewerker van de ambassade in de Indiase hoofdstad New Delhi vertrekt zeer binnenkort naar Srinagar om de repatriëring te bespoedigen. Nederland heeft de Indiase autoriteiten ook om een toelichting gevraagd op de gebeurtenissen van afgelopen zondag.
De twee mannen waren afkomstig uit Eindhoven. Het gaat om de 21-jarige Ahmed el Bakiouli en de 20-jarige Khariq el Hassnoui. Waarom ze eind december naar India zijn gereisd, is niet duidelijk. Ze zijn op 19 december door hun families bij de politie als vermist opgegeven. De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) is een onderzoek begonnen.
Ahmed werkte bij het callcenter Transcom in Eindhoven, waar hij zich in december ziek heeft gemeld. De twee jonge Marokkaanse mannen bezochten de Al Fourkaan-moskee in Eindhoven. Op het adres waar de moskee gevestigd is, huist ook de stichting Al Quakf Al Islami.
De vader van Ahmed is in het verleden bestuurslid van deze stichting geweest. Volgens de BVD probeert deze stichting met Saudisch geld invloed te krijgen op het islamitisch onderwijs in Nederland. Daarmee zou de integratie van allochtone jongeren belemmerd worden.
De broer van Ahmed, Youssef el Bakiouli, is godsdienstleraar op de aan deze stichting verbonden islamitische basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad in Eindhoven. Dat blijkt uit een door hem geposte e-mail in het gastenboek op de internetsite van de stichting Alwaqf Moslim Jongeren Nederland.
Overigens laat de stichting op haar site geen onduidelijkheid bestaan over haar antiwesterse houding. „Geloof nooit de westerse retoriek, maar leer de westerse ideeën naar ’hun eigen waarde’ te schatten en de verklaringen van de westerse politici en ideologen per definitie te wantrouwen”, staat onder enkele bijdragen aan het discussieforum.
Ahmed el Bakiouli was een fervente deelnemer aan discussies in dit forum, blijkt uit een reactie op zijn dood. Andere deelnemers wordt gevraagd voor hem en El Hassnoui te bidden „na hun moedige optreden als Mujahideen.”