Snel druiven plukken om rot voor te zijn
DREMPT (ANP) – Nederlandse wijngaardeniers oogsten donderdag en vrijdag massaal blauwe druivenrassen om rot door de botrytisschimmel voor te zijn. De hoge temperaturen die tot en met het weekend worden verwacht in combinatie met vocht kunnen voor wijngaarden funest zijn.
Dat zegt Dik Beker van het Nederlandse Wijngaardeniersgilde. Omdat voor het maken van rode wijn schillen meegisten, beïnvloeden aangetaste druiven direct de kwaliteit van de wijn.
De gemiddelde opbrengst van de Nederlandse wijngaarden zal 20 tot 40 procent minder dan vorig jaar zijn, is de inschatting van Beker. In de Noordoostpolder zijn gaarden die helemaal niets opleveren, terwijl in de Betuwe op een oogst van 40 tot 50 procent minder dan vorig jaar wordt gerekend.
De kwaliteit van de druiven is volgens hem wel goed. Dat bevestigt ook Neeltje Huisman van wijngaard Heekenbroek in het Achterhoekse Drept, waar vrijwilligers met man en macht aan de slag zijn om de blauwedruivenrassen nog voor het weekeinde binnen te halen. Heekenbroek was eerder dit jaar even wereldnieuws toen hun halfzoete witte wijn officieel werd uitgeroepen tot de beste van Europa.
Nederland telt circa 240 hectare aan wijnstokken. Er zijn 180 commerciële wijnbouwers, van wie de meeste in Gelderland en Limburg zijn gevestigd.