Binnenland

Satudarah steeds vaker in vizier van justitie

AMSTERDAM (ANP) – Satudarah is samen met de Hells Angels de meest in het oog lopende motorclub in Nederland en is de laatste jaren behoorlijk gegroeid. Ook het aantal strafrechtelijke verwijten aan het adres van clubleden groeide. Satudarah kwam steeds vaker in het nieuws omdat leden zich volgens justitie schuldig hadden gemaakt aan misdrijven als bedreiging en mishandeling.

16 October 2012 18:42Gewijzigd op 14 November 2020 23:46

Satudarah MC Maluku is in 1990 opgericht in Moordrecht door negen, voornamelijk Molukse vrienden met een voorliefde voor het motorrijden, zo meldt de club op de eigen website. Op dit moment heeft de club 23 afdelingen, onder meer in Duitsland (Duisburg) en België (Antwerpen). De club afficheert zich als multicultureel.

Satudarah onderhoudt vriendschappelijke banden met de Bandidos in Duitsland, die op hun beurt klassieke vijanden zijn van de Hells Angels, de meeste bekende club van zogeheten outlaw bikers.

Begin 2011 is Satudarah uit de Raad van Acht gezet, zo zegt de club zelf, vanwege de betrekkingen met de Bandidos; de raad is een overlegorgaan dat de vrede tussen de diverse clubs moet handhaven. Het raakt ons niet, noteert Satudarah in een vorig jaar uitgegeven statement op de eigen website, maar „het is echter niet bevorderlijk voor de stabiliteit en rust in de Nederlandse motorwereld”.

In het recente verleden zijn er aanwijzingen geweest dat Satudarah en de Hells Angels afstevenden op een bendeoorlog, maar zover is het niet gekomen. Beide clubs hebben tegengesproken dat er sprake is van vijandigheden. Oorlogen tussen motorbendes in bijvoorbeeld Scandinavië hebben tot ernstig, dodelijk geweld geleid.

Nationaal en internationaal groeit de onrust bij de autoriteiten over de activiteiten van zogeheten outlaw bikers. Diverse landen, waaronder Nederland, hebben een offensief ingezet. Begin dit jaar schreef minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer dat het „aan de laars lappen van de regels en dat men zich onaantastbaar waant, moet stoppen”. In het verleden is justitie bij herhaling gestruikeld in zaken tegen Hells Angels.

Justitie heeft een „geïntegreerde aanpak” van outlaw bikers ontworpen, een gecombineerde inzet van bestuurlijke, fiscale en strafrechtelijke middelen om de wetteloosheid een halt toe te roepen. Er lopen momenteel tientallen onderzoeken, veelal gericht op drugs- en wapenhandel, witwassen, afpersing, bedreiging en geweldsmisdrijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer