Binnenland

Precieze afspraken bij confrontatie hooligans

DEN BOSCH (ANP) – Voetbalsupporters van PSV en Roda JC hebben voor een afgesproken gevecht op zaterdagavond 14 april in Roermond heel precieze afspraken gemaakt. Supporters van PSV kwamen in zwart gekleed, supporters van Roda JC in wit en beide partijen bestonden uit maximaal 25 personen. Wapens werden niet gebruikt en individuen werden niet met meer personen belaagd. De locatie moest een plek zijn waar niemand last heeft van het georganiseerde gevecht en beide partijen filmden de vechtpartij.

16 October 2012 15:47Gewijzigd op 14 November 2020 23:45

Alleen met een beveiligingscamera op de parkeerplaats van het Outlet Center in Roermond was geen rekening gehouden. De bewakingsbeelden en de film die de supporters van Roda JC maakten, werden dinsdag getoond in de rechtbank in Den Bosch tijdens de zaak tegen vijf veronderstelde deelnemers (18 tot 31 jaar) van PSV-zijde.

Te zien is hoe de beide groepen elkaar op de lange Scheepvaartweg in het donker tegemoetlopen. Het gevecht duurt maximaal een halve minuut. Een van de regisseurs stelt nog een tweede ronde voor, maar die komt er niet. Sommige opponenten geven elkaar na afloop een high five of een omhelzing en de wegen scheiden weer.

Het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme constateerde eerder dit jaar al de trend dat vooral jonge aanhangers van zuidelijke clubs vaak buiten wedstrijden confrontaties met elkaar organiseren. De officier van justitie noemde dinsdag als ander recent voorbeeld een confrontatie tussen supporters van FC Den Bosch en PSV in augustus in Waalwijk.

Het Openbaar Ministerie meent dat alle 50 aanwezigen in Roermond schuldig zijn aan openlijk geweld. De politie meende in totaal ongeveer 20 deelnemers te herkennen. Hoewel sommige probleemsupporters door negen politiemensen zijn herkend, was er dinsdag maar eentje die zijn aanwezigheid bij de vechtpartij bekende.

De politierechter beoordeelde de vechtpartij als openbaar, openlijk geweld. Dat er geen aangifte is gedaan, is volgens hem niet van belang. Hij legde werkstraffen op tot 80 uur. De officier van justitie had ook nog stadionverboden en een meldingsplicht geëist, maar daarin ging de rechter niet mee.

Het is nog onbekend of het OM in Roermond de herkende supporters van Roda JC voor de rechter brengt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer