Ahold-topman levert deel salaris in
De nieuwe Ahold-topman, A. Moberg, neemt genoegen met een minder uitgebreid beloningspakket. Van gegarandeerde bonussen of vertrekpremies is geen sprake meer.
Dat heeft Ahold woensdagmorgen laten weten. Het grootgruttersconcern en Moberg zeggen zich de felle kritiek op het salaris van Moberg aan te trekken. De laatste zou jaarlijks een beloning opstrijken die kon oplopen tot 10 miljoen euro per jaar.
Moberg zegt in de woensdagmorgen uitgegeven verklaring dat hij heeft geluisterd naar de kritiek in Nederland. Toen zijn salaris tijdens de aandeelhoudersvergadering begin september werd bekendgemaakt, brak er een storm van verontwaardiging los. „Het recente publieke debat in Nederland over mijn beloningspakket heeft mij zorgen gebaard”, verklaart Moberg.
De topman heeft gegarandeerde bonussen ingeruild voor extra’s die pas uitgekeerd worden tegen prestaties. Ook de gegarandeerde ontslagvergoeding is losgelaten. Een mogelijke vertrekpremie hangt voortaan af van de op dat moment geldende omstandigheden.
De ommezwaai is opvallend. Eerder wilde Moberg nog niets weten van kritiek. In diverse mediaoptredens liet de Zweed blijken dat hij zijn benoeming had aanvaard terwijl er nog veel onduidelijk en onzeker was over het concern. Ahold had en heeft nog steeds geen cijfers over 2002 gepubliceerd. Dat billijkte in zijn ogen de hoge beloning. „Nu ik een paar maanden bij Ahold ben, heb ik inmiddels meer inzicht verworven in de onderneming.”
Voor Moberg is het debat nu voorbij. „Ik vertrouw erop dat mijn besluit over het beloningspakket het publieke debat zal beëindigen.” De Zweed wil voortaan zijn energie wijden aan de taak waarvoor hij is aangenomen: van Ahold weer een bloeiende onderneming maken.
Dat kan hij dan gaan doen met een vrijwel nieuwe raad van commissarissen. Woensdagmorgen werd ook bekendgemaakt dat president-commissaris H. de Ruiter binnenkort aftreedt. Volgens Ahold zullen er meer commissarissen opstappen. Wie dat zijn, wordt bekendgemaakt tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering in mei 2004. De toezichthouders vinden dat „een overwegend nieuw team” Ahold moet gaan ondersteunen.
De Ruiter stond sinds het boekhoudschandaal in februari als gedelegeerd commissaris tijdelijk aan het hoofd van de onderneming. Onder zijn leiding kreeg Ahold een nieuw krediet van 2,65 miljard euro en werd Moberg aangetrokken.
Diverse media meldden eerder al dat alleen de nieuwkomers Vuursteen en Philips-bestuurder J. Hommen in de raad van commissarissen zouden aanblijven. Vuursteen, die de boekhoudfraude van de afgelopen jaren niet wordt aangerekend, wordt waarschijnlijk tijdens een aandeelhoudersbijeenkomst in oktober al benoemd tot de nieuwe president-commissaris. Over Hommen rept Ahold met geen woord.
Op de beurs werd instemmend op de berichten gereageerd. In de ochtend noteerde het aandeel ruim 2 procent hoger op een positief gestemde beurs.
Ook de bonden reageren verheugd. „Wij zijn blij dat men bij Ahold het gezicht naar de werkelijkheid heeft gewend. Maar het is jammer dat de afgelopen weken zo veel schade is aangericht”, zo liet een woordvoerder van FNV Bondgenoten weten. Met CNV Dienstenbond vindt FNV Bondgenoten dat de stap „onvermijdelijk” was. Alle commotie rond Mobergs vertrekregeling en bonuspakket ondermijnde het functioneren van de pas aangetreden topman, concluderen woordvoerders van beide bonden.
Tevredenheid is er ook over het vertrek van president-commissaris H. de Ruiter. Zijn positie was onhoudbaar geworden, is het oordeel. Het imago van De Ruiter had al schade opgelopen door de openbaring in februari van het boekhoudschandaal. Als belangrijkste toezichthouder had hij de malversaties eerder moeten onderkennen. De riante beloning van Moberg vormde de druppel die de emmer deed overlopen. „Dat was zo fout”, oordeelt de FNV-woordvoerder. „Wij zijn blij dat Ahold niet langer doorgaat met deze houding.”
Tegen de aanstelling van K. Vuursteen als nieuwe president-commissaris heeft FNV Bondgenoten weinig bezwaren. „Nadeel is wel dat ook hij uit de raad van commissarissen voortkomt die onvoldoende oog voor de schandalen heeft gehad. Aan de andere kant moet je wel zorgen voor enige continuïteit. Er is veel te doen bij Ahold.”
Ook CNV Dienstenbond heeft moeite met het „old boys-network” waaruit Vuursteen (voormalig Heineken-topman) voortkomt. „Door het karakter van ons-kent-ons is dat systeem absoluut te weinig toegankelijk voor buitenstaanders.” Maar de bond wil de zaak op dit moment niet hoog opspelen. „Wij geven Vuursteen voorlopig het voordeel van de twijfel. We zullen hem, net als Moberg, maar beoordelen op zijn beleid.”