Opinie

Iedereen zijn eigen pijn

17 September 2003 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 00:34

Tweederde van de kiezers heeft geen vertrouwen in het kabinet, zo blijkt uit verschillende onderzoeken die dezer dagen zijn gehouden. Van de regeringspartijen staat het CDA er in de peilingen slecht voor. Een kwart van de kamerzetels zou nu verloren gaan. De krappe meerderheid die de coalitie in de Tweede Kamer heeft, is bij de kiezers in een minderheid omgeslagen.Veel maatregelen die gisteren zijn aangekondigd zullen de populariteit van het kabinet niet verhogen. Maar tussen nu en 2007 kan er nog veel gebeuren. Wanneer de economie weer aantrekt is het leed al spoedig vergeten.

Balkenende en zijn ministersploeg hebben er daarom groot belang bij om de gelederen gesloten te houden. De gunst van de kiezer gaat nu eenmaal in hoog tempo op en neer. In een periode van vier jaar kan een partij door diepe dalen gaan, om er bij de stembus toch nog goed uit te komen. En wie te vroeg piekt, wie op het hoogtepunt van zijn populariteit staat als er geen verkiezingen zijn, heeft grote kans dat de gedroomde zetelwinst aan zijn neus voorbijgaat wanneer de verkiezingsdatum daar is.

Ongetwijfeld is het onder de bevolking zo dat iedereen zijn eigen pijn het meeste voelt. Volgens het kabinet zal de inkomensachteruitgang volgend jaar liggen tussen 0 en 1 procent. Dat zijn echter rekenkundige gemiddelden die wel enige aanwijzing geven, maar de grote variatie verhullen die er in werkelijkheid bestaat.

Wie veel bij de dokter loopt, wordt meer getroffen door de bezuinigingen in de gezondheidszorg dan wie kerngezond is. Wie zijn baan verliest of (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt wordt, krijgt als gevolg van Prinsjesdag te maken met een grotere inkomensachteruitgang dan voorheen het geval was.

En inkomensniveau zegt ook niet alles. Wie als gevolg van de strafmaatregelen die het kabinet heeft aangekondigd tegen de VUT, besluit om dan maar langer door te werken, krijgt meer inkomen dan hij verwacht had, maar zal een streep moeten zetten door allerlei leuke plannen.

Overigens moeten we nog afwachten of alle regeringsvoorstellen straks ongeschonden door de Kamer komen. Ook al kunnen de regeringspartijen het niet maken om het kabinet op wezenlijke punten te laten vallen, er is altijd wel wat te schrappen of bij te schaven.

Zo heeft het CDA moeite met de keiharde aanpak van de VUT. De voorgestelde regeling voor lease-auto’s is wel erg in het voordeel van deze groep automobilisten. Die behoren in het algemeen niet tot de lagere inkomensgroepen.

Dat huurders in de toekomst huurprijzen op marktniveau moeten gaan betalen, is niet verkeerd. Te veel mensen met een behoorlijk inkomen wonen al jarenlang in goedkope huurhuizen. Ook de huursubsidie wordt ingeperkt. Die ging ook steeds meer geld kosten.

De woningbezitter die gaat verhuizen, krijgt ermee te maken dat de regels voor de hypotheekrenteaftrek strenger worden. Die fiscale verworvenheid komt geleidelijk aan meer onder druk te staan. Dat is terecht ook.

Als gevolg van deze aftrekpost verliest de overheid grote bedragen. Een terugtredende overheid zou ook moeten betekenen dat dergelijke fiscale subsidies verder worden ingeperkt.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer