Economie

NVM-topman: bijeffecten prijsdaling zorgelijk

AMSTERDAM (ANP) – De Nederlandse woningmarkt beleefde in het derde kwartaal de slechtste driemaandsperiode sinds het begin van de crisis eind 2008, blijkt donderdag uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Vijf vragen over de ontwikkelingen aan NVM-topman Ger Hukker:

11 October 2012 15:18Gewijzigd op 14 November 2020 23:40

De huizenprijzen zijn met 7,5 procent gedaald en er zijn 17 procent minder woningen verkocht. Maakt u zich zorgen?

„Ik maak me zorgen over de neveneffecten van de prijsdaling. Die zijn fors. Het betekent dat veel meer mensen technisch gezien onder water zijn komen te staan. Als mensen om wat voor reden dan ook moeten verhuizen, houden ze een forse restschuld over. Ze zitten gevangen in hun huis en ook bij de bank.”

Wat moet er gebeuren om deze groep te helpen?

„Laat die mensen de fiscale aftrek op de restschuld meenemen zodat ze niet ineens over het deel dat ze tekortkomen, geen hypotheekrenteaftrek meer krijgen. De bank moet ze helpen die restschuld mee te nemen naar de volgende woning. En zorg dat de Nationale Hypotheek Garantie een rol krijgt bij de topfinancieringen.”

Wat kan de politiek doen om de woningmarkt uit het slop te trekken?

„Duidelijkheid verschaffen. Huurders en kopers willen weten welke kant de markt opgaat. Mensen willen weten wat er met de huurprijzen gaat gebeuren en met de hypotheekrenteaftrek. Wordt die afgebouwd of niet? Dan kunnen ze een duidelijke afweging maken of ze gaan kopen of niet. Voor de korte termijn moet het probleem van geldgebrek worden opgelost. Veel starters willen wel maar ze kunnen niet omdat ze een tijdelijke arbeidsovereenkomst hebben, flexwerkers zijn, of omdat ze gewoon ’nee’ krijgen te horen. We weten dat banken een probleem hebben omdat ze minder hypotheken kunnen verstrekken. De brandstof is feitelijk op bij de bank. Ik merk op dit moment geen enkele bereidheid bij de bank om mee te denken met de consument.”

Wat voor advies geeft u mensen die nu hun woning willen verkopen?

„Ze moeten scherp gaan zitten met de prijs. Het voordeel is dat het andere huis dat ze kopen, fors in prijs is gedaald. Het verschil tussen de huidige woning en de nieuwe woning is dus gewoon veel kleiner geworden.”

Vooral de prijzen van appartementen staan onder druk. Hoe komt dat?

„De prijzen zijn zo hard gedaald. Veel starters moesten vroeger een appartement kopen omdat een eengezinswoning onbereikbaar was. Je ziet nu dat starters die het nog wel goed hebben, een stap overslaan en een eengezinswoning kopen. Een tweede oorzaak voor de prijsdaling is dat er veel meer aanbod van corporaties is bijgekomen. De concurrentie is enorm toegenomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer