OESO waarschuwt voor tekort aan leraren
Het onderwijs worstelt in bijna alle westerse landen, Nederland niet uitgezonderd, met een tekort aan leraren. Dat staat in een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Het lerarenkorps vergrijst en er is gebrek aan instroom van jongeren, omdat banen in het bedrijfsleven meestal lucratiever zijn.
In bijna alle OESO–landen zijn de meeste leraren in het basisonderwijs boven de veertig. In het voortgezet onderwijs is het niet beter. In Italië en Duitsland is de helft van de leraren vijftig jaar of ouder. In Zweden, Noorwegen, Finland en Nederland is meer dan een op de drie leraren ouder dan vijftig.
Het rapport signaleert ook een belangrijk verschil tussen de studieresultaten van mannen en vrouwen. De onderzoekers, die in 43 landen de studieresultaten bekeken, constateerden dat vrouwen wereldwijd betere resultaten boeken dan mannen. Vrouwen streven mannen voorbij op elk niveau van onderwijs in de ontwikkelde landen.
Meisjes verwachten tijdens hun schoolopleiding vaker dan jongens een goedbetaalde baan te krijgen rond hun dertigste levensjaar. Zij zijn tevens zekerder van een hoger salaris en betere banen dan mannen.
De tegenvallende studieprestaties van mannen in vergelijking met die van vrouwen, zijn volgens de OESO te wijten aan het feit dat jongens eerder geneigd zijn te stoppen met hun opleiding door verstoringen van de thuissituatie. Jongens lijken moeilijker obstakels te kunnen overwinnen die ze tijdens hun opleiding tegenkomen, aldus de OESO.