Ontzetting binnen wereld van gezondheidszorg
Artsen, patiënten en personeel van ziekenhuizen, verpleeg– en verzorgingshuizen hebben met ontzetting gereageerd op het pakket van bezuinigingen dat het kabinet–Balkenende dinsdag voor de gezondheidszorg heeft gepresenteerd. ’Schokkend’ en ’kil’ zijn enkele van de kwalificaties.
Het kabinet ziet de gezondheidszorg vooral als kostenpost, oordeelt de artsenorganisatie KNMG. Personeel in ziekenhuizen en tehuizen zal weer vooral moeten poetsen zonder praten, en rennen zonder contact te maken met patiënten, concludeert Sting, een beroepsorganisatie voor werkers in kraam–, thuis– en gehandicaptenzorg.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is bang dat het moeilijker wordt personeel te vinden nu de arbeidsvoorwaarden onder druk komen te staan. De koepel van verpleeghuizen Arcares vreest dat bewoners van de verzorgingshuizen nog minder vaak onder de douche kunnen en nog minder aandacht van verplegers zullen krijgen.
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vindt dat het kabinet met de bezuinigingen het gezondheidsstelsel verder afbreekt. Het stelsel dat volgens de organisatie de laatste jaren al zo rammelde. De organisatie is bang dat in Nederland niet iedereen meer de noodzakelijke hulp krijgt waar hij of zij altijd recht op had. De patiëntenorganisatie verwijt minister Hoogervorst de verkeerde keuzes te hebben gemaakt bij zijn bezuinigingen.
De belangenorganisaties voor gehandicapten en chronisch zieken voorzien nog meer sociale ellende voor hun achterban. Woordvoerder J. Troost van de CG–Raad voor chronisch zieken en gehandicapten ervaart de bezuinigingen als een ’straf’ voor zijn achterban. Dit terwijl zij er, volgens hem, niets aan kunnen doen dat ze ziek zijn.
De ouderenbonden vinden dat 50–plussers zeer hard worden getroffen door de bezuinigingen. De compensatiemaatregelen die het kabinet heeft aangeboden ter verzachting van de pijn, helpen niet. De koopkracht van ouderen wordt nog steeds zeer aangetast, schrijven bijvoorbeeld de ANBO en KBO.