IMF eist actie van politici
TOKIO (ANP) – Vijf jaar na het begin van de financiële crisis is de wereldeconomie nog altijd bijzonder kwetsbaar. De grootste bedreiging komt nu uit Europa waar de schuldencrisis heeft gezorgd voor een diepe kloof tussen het noorden en zuiden, die de fundamenten onder de muntunie dreigt weg te slaan.
Die harde waarschuwingen uit het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in het woensdag verschenen Global Financial Stability Report. Daarin luidt het fonds nogmaals de noodklok over de eurozone. Daar heeft de crisis geleid tot een „extreme” fragmentatie van de financiële markten, waarbij investeerders massaal hun geld weghalen uit het zuiden. Daardoor dreigt een spiraal van economische ellende te ontstaan die de euro uit elkaar kan laten vallen. Europese politici moeten alles uit de kast halen om verder onheil te voorkomen, vindt het IMF.
„De keuze gaat op dit moment tussen het nemen van noodzakelijke, maar moeilijke politieke beslissingen of ze opnieuw uit te stellen in de valse hoop dat we de tijd hebben. Die hebben we niet”, stelde de voor het rapport verantwoordelijke IMF-directeur, José Viñals. Voor de eurolanden resteert volgens het IMF slechts één optie: een sterkere economische en politieke unie.
Harde afspraken over hoe die unie wordt vormgegeven moeten de angst voor het einde van de euro wegnemen bij investeerders, zodat hun vertrouwen in de vooruitzichten van de zuidelijke eurolanden weer toeneemt en de kapitaalvlucht uit die landen kan worden stopgezet.
De eurocrisis heeft volgens het IMF ook belangrijke lessen voor Japan en de Verenigde Staten, waar de staatsschuld nog aanzienlijk hoger is dan de gemiddelde schuld van de eurolanden. Zij moeten nieuwe onrust op de financiële markten voorkomen door duidelijk te maken hoe ze die schuld op termijn gaan aanpakken, stelde Viñals.
Met een overeenkomst voor de middellange termijn moeten Amerikaanse politici de ‘fiscal cliff’ zien te omzeilen. Daar valt de VS volgend jaar vanaf als er geen plan komt voor de staatsschuld en een enorm pakket belastingverhogingen en bezuinigingen automatisch in werking treedt. Die sanering zou de groei van de Amerikaanse economie volgens de schattingen van het IMF volgend jaar de nek omdraaien en grote negatieve gevolgen hebben voor de rest van de wereldeconomie.