Kerk & religie

PKN gaat kleine gemeenten helpen

UTRECHT – De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gaat tot 2016 kleine en armlastige gemeenten intensief ondersteunen. Zo komt er een pool van predikanten die ingezet kunnen worden in deze gemeenten. Ook gaat de landelijke dienstenorganisatie een stichting ondersteunen die kerkgebouwen kan overnemen van gemeenten met financiële problemen.

Kerkredactie
6 October 2012 15:35Gewijzigd op 14 November 2020 23:35
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gaat kleine gemeenten helpen. Foto: het kerkgebouw van de hervormde gemeente Saaksum. Foto Bayke de Vries, Wikimedia
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gaat kleine gemeenten helpen. Foto: het kerkgebouw van de hervormde gemeente Saaksum. Foto Bayke de Vries, Wikimedia

Dat blijkt uit het zaterdag gepubliceerde beleidsplan 2013-2016 van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk dat de titel ”Met hart en ziel” heeft meegekregen. Het plan is een praktische uitwerking van de visienota ”De hartslag van het leven” die de Protestantse Kerk eerder heeft uitgebracht.

De landelijke dienstenorganisatie –te vergelijken met het ambtenarenapparaat van de overheid– wil zich de komende jaren in een krimpende kerk richten op drie thema’s. Zo gaat de Protestantse Kerk inzetten op „nieuwe vormen van kerk zijn”. Speerpunt daarbij is de vorming van 100 zogenoemde pioniersplekken. Dat zijn kleine of grote initiatieven voor nieuwe vormen van christelijke gemeenschap, zoals het beleidsplan het omschrijft. „Doel is dat dit ‘pionieren’ een uitstraling krijgt naar alle gemeenten van de kerk”, aldus de Protestantse Kerk.

De Protestantse Kerk wil de komende jaren daarnaast sterk inzetten op het „ontzorgen van gemeenten”. Veel van de ruim 2000 (wijk)gemeenten in de Protestantse Kerk hebben grote problemen met het onderhoud van de vaak monumentale kerkgebouwen. De Protestantse Kerk wil een stichting opzetten die in bepaalde gevallen voor een symbolisch bedrag die kerkgebouwen kan overnemen en kan zorgen voor een goede exploitatie, terwijl het gebouw tegelijk beschikbaar blijft voor de plaatselijke gemeente.

Ook wil de Protestantse Kerk een landelijke pool van predikanten in het leven roepen. De predikanten in die pool zullen inzetbaar zijn in gemeenten die geen eigen predikant meer kunnen betalen of tijdelijk een extra predikant nodig hebben. Beginnende predikanten die in de pool functioneren, kunnen op deze manier ook fulltime werkgelegenheid gegarandeerd krijgen.

Ook zal er gekeken worden naar mogelijkheden die plaatselijke gemeenten allerlei administratief werk uit handen kan nemen, bijvoorbeeld rond de jaarlijkse geldinzamelingsactie Kerkbalans en bij de betaling van predikantstraktementen.

Een betere samenwerking tussen de hulpverleningsorganisatie Kerk en Actie en de plaatselijke gemeenten is het derde speerpunt van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk voor de komende jaren.

In het beleidsplan staat verder dat de landelijke dienstenorganisatie de komende jaren verder zal moeten afslanken. Zo zullen er op het hoofdkantoor van de Protestantse Kerk in Utrecht in 2016 50 formatieplaatsen minder zijn dan nu. De vermindering van de formatie zal voor zoveel mogelijk plaatsvinden door natuurlijk verloop. Ook is het niet zeker dat de Dienstenorganisatie blijft werken vanuit het hoofdkantoor in Utrecht. De dienstenorganisatie wil namelijk ook kijken naar een zo efficiënt mogelijke huisvesting.


Ga naar RD.nl/beleidsplan voor het gehele rapport van de kerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer