Zwemparadijs heel vaak niet veilig
Bijna driekwart van de zwemparadijzen is niet veilig genoeg. Dat blijkt uit een steekproef die is gehouden door de afdeling waren- en dienstenonderzoek van de ANWB en het gespecialiseerde bureau AquaBasic. De resultaten staan deze week in het ANWB-ledenblad De Kampioen.
Van de 25 bezochte zwembaden scoren er 17 een onvoldoende. Volgens het onderzoek zijn badmeesters niet altijd alert. „Ze staan te kletsen of zijn met andere dingen bezig”, zegt een woordvoerder van de toeristenorganisatie. Bij vier op de vijf zwemparadijzen zijn de vloeren te glad.
De ANWB heeft de grotere zwemparadijzen bezocht en heeft derhalve naar eigen zeggen een goed beeld van alle accommodaties. De Kampioen noemt de resultaten schokkend.
De onderzoekers hebben verder gelet op de aanwezigheid van eerste hulp, duidelijke diepteaanduidingen en bereikbaarheid van de nooduitgangen. Alleen de behulpzaamheid van het personeel noemen ze positief.
Drie van de 25 zwemparadijzen scoorden als cijfer een 2. Bij Aquacenter Den Hommel in Utrecht constateerde de ANWB dat de badmeesters de toiletten schoonmaken. De toezichthouder van De Watertoren in Egmond aan Zee is tegelijk ook barman en bij De Smelt in Assen was er helemaal geen badmeester te bekennen.
Het veiligst zwemmen kan in Aqua Mundo in Zeewolde, maar daar staat wel de hoogste entreeprijs (18 euro) tegenover. Ook zwemparadijs De Tongelreep in Eindhoven scoort goed tot zeer goed.
De onderzoeksresultaten zijn naar de bezochte baden gestuurd. Sommige hebben onmiddellijk maatregelen aangekondigd en de test met het personeel besproken.
Uit de reacties die de ANWB ontving, blijkt dat geldgebrek vaak de oorzaak van het gebrek aan toezicht is. Vooral gemeentelijke accommodaties kampen met dit probleem. „De bedrijfsleiding wil vaak meer geld aan veiligheid besteden, maar dat is er niet”, aldus de ANWB.
Het Nationaal Platform Zwembaden, waarbij 90 procent van de gemeentelijke en de publieke zwembaden is aangesloten, vindt de resultaten van het onderzoek niet zo slecht als de conclusie doet vermoeden. Een woordvoerder noemt de beoordelingscriteria verder onduidelijk en de meting subjectief.
„Het doet ons wel goed dat de grootste baden en de zwembaden met een keurmerk goed scoren. De resultaten tonen aan dat de maatregelen die we treffen niet voor niets zijn. Er zijn nog veel baden waar het schort aan de veiligheid.” Behalve aan de invoering van het keurmerk werkt het platform aan de opleiding van badmeesters en onderzoekt het de mogelijkheden om met camera’s en computers verdrinkingen sneller te kunnen signaleren.