Kerk & religie

Hersteld Hervormde Vrouwenbond houdt bondsdag in Lunteren

LUNTEREN – „Abraham werd door God geroepen uit zijn vader­land, uit zijn stam­verband en uit zijns vaders huis. Hij trok die roeping niet in twijfel, maar volgde deze uit geloofsgehoorzaamheid. Staat ons leven ook in het teken van de uittocht uit het Ur der Chaldeeën?”

Van een medewerker
5 October 2012 10:11Gewijzigd op 14 November 2020 23:33
In Lunteren werd donderdag de bondsdag van de Hersteld Hervormde Vrouwenbond gehouden. Foto RD, Anton Dommerholt
In Lunteren werd donderdag de bondsdag van de Hersteld Hervormde Vrouwenbond gehouden. Foto RD, Anton Dommerholt

Dat zei ds. L. W. Ch. Ruijgrok, preses van de hersteld hervormde synode en predikant te Poortvliet, gisterochtend in zijn lezing tijdens de bondsdag van de Hersteld Hervormde Vrouwenbond in Lunteren.

De dag, die door 750 vrouwen werd bezocht, had als thema: ”Door het geloof”, uitgewerkt in de deelthema’s ”Geloofsgehoorzaamheid” en ”Geloofszekerheid”.

Ds. Ruijgrok sprak over geloofsgehoorzaamheid. „Abraham was door God uitverkoren, geroepen en op de proef gesteld. In Hebreeën 11 wordt hij ons ten voorbeeld gesteld, met als doel dat ook wij zouden wandelen in de voetstappen van het geloof.”

Abraham stamde uit het heilige geslacht van Sem, dat in de dagen van Abraham de heidense afgoderij diende. Wat zou er 
terechtkomen van de komst 
van de Messias? Ds. Ruijgrok: „Maar God grijpt in. Hij treedt op Abraham toe. Dat gaat terug op Gods genade en de belofte 
die Hij aan Abrahams voorgeslacht heeft gedaan. Hij is de eerste. In de verkiezende en roepende God ligt alles vast. Dat is de bron van geloofsgehoorzaamheid.”

Dat Abraham uit Ur werd geroepen om op weg te gaan naar het land dat God hem wijzen zou, betekende dat hij offers moest brengen.

Daar staat echter een zevenvoudige belofte tegen­over. „Abraham trekt Gods spreken niet in twijfel. Door het geloof gaat hij op weg. De Heere eist alles van Abraham op, maar belooft dat Hij alles voor Hem zal zijn. Uit Abraham zal immers de beloofde Verlosser voortkomen.”

Geloofsgehoorzaamheid vraagt ook van ons offers, aldus ds. Ruijgrok. „Ons leven moet in het teken staan van de uittocht uit Ur. Is die vrucht er in ons hart en leven? Of moeten we tot onze schande belijden dat we die roep hebben tegengestaan? Als we aan de roep gehoor geven, worden we soms onderworpen aan smaad en spot.”

Abrahams geloof wordt ook beproefd. Ds. Ruijgrok: „Als hij geen nageslacht heeft, wil hij de Heere een handje helpen door Hagar in te schakelen, terwijl God uit hem zijn nageslacht had beloofd.” Ten slotte wees de predikant erop dat Abraham ook zijn eigen weg ging door naar Egypte te gaan, terwijl hem beloofd was dat Kanaän zijn land zou zijn.

Ds. A. A. F. van de Weg, hersteld hervormd predikant te Soest, zou ’s middags spreken over geloofszekerheid. Omdat hij door ziekte was verhinderd, werd zijn bijdrage voorgelezen door ds. 
C. Gielen, hersteld hervormd emeritus predikant te Middelharnis. „Er bestaat vaak wantrouwen tegenover geloofszekerheid. Is twijfel geen kenmerk van geloof?” zo vroeg ds. Van de Weg in zijn lezing. Toch wilde hij niets weten van de uitspraak: Beter duizendmaal getwijfeld dan zich één keer vergist.

In het geloof is geen twijfel, in de gelovige wel, vervolgde hij. „Aan de andere kant is er geen zekerheid zonder beproeving. Ook Abraham twijfelt in verwarring. Maar de Heere zegt tegen hem: „Vrees niet. Ik ben uw schild, uw loon zeer groot.”

Volgens ds. Van de Weg wilde de Heere Abraham tot de zekerheid van het geloof brengen. „Abraham moet leren dat zijn gedachten niet Gods gedachten zijn. Hij moet de Heere geloven op Zijn belofte. Geloven is je geborgen weten in de belovende God en af te zien van de omstandigheden.”

Het geloof leert volgens ds. Van de Weg één woord spellen: nochtans. „Dat is amen zeggen op Gods beloften en uitroepen: „Ik geloof Heere, kom mijn ongelovigheid te hulp.””

Tijdens de bondsdag werd Chifundo, het zendingsproject van de Hersteld Hervormde Kerk voor Malawi, afgesloten. De vrouwenverenigingen brachten voor het project 27.153 euro op. Het bedrag werd met een cheque overhandigd aan prof. dr. A. van Nieuw Amerongen, lid van het bestuur van de ZHHK, de zendings­organisatie van de Hersteld Hervormde Kerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer