Economie

TUI schroeft prijzen vliegreizen omhoog

De crisis in de luchtvaart wordt steeds groter. Het Duitse reisbureau TUI, een van de grootste touroperators op de Europese markt, gaat meer geld vragen voor zijn vliegreizen. Ook is bekend geworden dat het onderhoudsbedrijf van Swissair in geldnood verkeert, terwijl de Sabena-top in een brief om investeerders smeekt.

29 October 2001 10:57Gewijzigd op 13 November 2020 23:14

De prijsopslag bij TUI (Travel Unie International) is een gevolg van de hogere premies die verzekeringsmaatschappijen aan de luchtvaartondernemingen opleggen na de terroristische aanslagen in de VS in september.

Vakantiegangers moeten voor alle chartervluchten op de middellange afstand vanaf volgende maand 10 euro (22 gulden) meer betalen. Voor verre bestemmingen bedraagt de opslag 12 euro (26 gulden). Voor lijnvluchten bedraagt de prijsverhoging gemiddeld 18 euro (bijna 40 gulden). In Nederland is TUI met onder meer de merken Holland International en Arke Reizen marktleider.

De afgelopen dagen bleek dat de toestellen van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Swissair op korte termijn opnieuw aan de grond dreigen te moeten blijven. Dit keer zijn financiële problemen bij het onderhoudsbedrijf SR Technics reden tot zorg. Vandaag zouden vertegenwoordigers van dochterbedrijven van Swissair een ontmoeting hebben met regeringsfuctionarissen om zich over de situatie te beraden. Eerder deze maand werd Swissair in leven gehouden na een reddingspoging van de Zwitserse staat, een deel van het bedrijfsleven en de banken. Het onderhoudsbedrijf SR Technics is evenwel buiten het reddingsplan gebleven.

Aardbeving
Sabena heeft binnen tien dagen investeerders nodig, anders wordt België „geconfronteerd met een aardbeving.” Dat schreef secretaris-generaal Patrick du Bois van de noodlijdende Belgische luchtvaartmaatschappij zaterdag in een ingezonden stuk in diverse kranten. De brief geeft aan hoe hoog de nood is. Kennelijk is er nog steeds geen investeerder gevonden om Sabena, dat in surseance verkeert, te redden. Bovendien dreigt een faillissement eerder te komen dan eind november, de termijn die Sabena van de rechter heeft gekregen.

Du Bois hoopt dat Belgische ondernemers geld zullen steken in de maatschappij. Onlangs werd de Zwitserse collega Swissair op die manier gered. De secretaris-generaal doet een beroep op „verhoogde verantwoordelijkheidszin.” Bij Sabena werken 12.000 mensen. Volgens dagblad Le Soir is er in een nieuwe, uitgeklede versie van de maatschappij plaats voor slechts 3000 mensen. Nog eens dat aantal werkt bij hotelketens en andere dochters die worden afgestoten, maar die mensen verliezen niet hun baan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer