Alle 4 gedeputeerden Flevoland nemen ontslag
LELYSTAD (ANP) – De vier gedeputeerden in de provincie Flevoland hebben per direct hun functie neergelegd. Dat meldden zij woensdagavond tijdens een vergadering van Provinciale Staten Flevoland over het vernietigend rapport over het mislukte natuurproject Oostvaarderswold.
Het zijn Marc Witteman (PvdA), Anne Bliek (VVD), Jan-Nico Appelman (CDA/ChristenUnie) en Jaap Lodders (VVD). De gedeputeerden zeggen dat ze zich niet hebben kunnen verweren tegen de conclusies van een rapport over Oostvaarderswold, omdat het direct in de openbaarheid is gekomen.
Aan het begin van het debat legde Witteman, mede namens de collega-gedeputeerden, een verklaring af. De aanleiding voor het ontslag zijn de conclusies in het rapport en in het bijzonder de beeldvorming over de handelwijze van het college, die ontstond na de publicatie van het onderzoeksrapport, aldus de provincie.
In de verklaring staat onder meer: „Het college is van mening dat het nu vooral van belang is dat er rust komt op het dossier van de natuurontwikkeling in Flevoland. Onze provincie staat voor forse opgaven die vragen om een daadkrachtig bestuur die de opgaven voor de toekomst met gezag kan aanpakken. Dat bestuur moet daarbij kunnen steunen op een meerderheid in uw Staten om discussies zoals die nu zijn ontstaan achter zich te laten. Het college heeft in de huidige situatie geen positie meer om een open gesprek te voeren met de Staten over dit onderwerp. Dit is de reden dat wij besloten hebben om politieke consequenties te verbinden aan de door de onderzoekscommissie gepresenteerde rapportage.”
Uit het rapport over het project bleek onlangs dat de provincie Flevoland meerdere malen de fout is ingegaan in het proces rond Oostvaarderswold. Zo zette Gedeputeerde Staten (het bestuur) van Flevoland alles op alles om het natuurproject erdoor te drukken en werd er onvoldoende rekening gehouden met de risico’s. Daarbij werden de Provinciale Staten (parlement) onvoldoende geïnformeerd.
De Raad van State trok in maart definitief de stekker uit het project, nadat het Rijk in 2010 al had aangegeven niks meer te zien in het natuurgebied dat de Oostvaardersplassen met het Horsterwold bij Zeewolde moest verbinden. Het dagelijks bestuur van Flevoland ging juist extra gehaast te werk met de aanleg, zodat er geen weg terug meer zou zijn.
Wat daarvan de financiële risico’s waren, werd niet goed onderzocht. Gedeputeerde Staten gingen aan de slag zonder goed in de gaten te houden of er wel genoeg geld en steun was voor het project.
De Flevolandse Statenleden kwamen ook niet ongeschonden uit het rapport. Provinciale Staten hadden doortastender moeten zijn volgens de onderzoekscommissie, ook al verzuimden de Gedeputeerde Staten om de leden volledig in te lichten. Zo werden wel kritische vragen gesteld, maar namen de partijen te snel genoegen met een antwoord.