Nunspeetse natuurliefhebber volgt bronst op de voet
Natuurliefhebbers delen hun ervaringen steeds meer via de sociale media. Leonard van Leeuwen (32) is een van hen: „Mensen vinden het leuk om op deze manier met je mee te kijken.”
Het zijn hoogtijdagen voor de basisschooldirecteur uit Nunspeet. De edelhertenbronst is op zijn hoogtepunt en in deze periode trekt Van Leeuwen er drie, vier keer per week op uit om de edele dieren op te zoeken.
Hij is niet de enige. Vorige week zaterdagochtend vroeg stonden er tussen Elspeet en Staverden wel veertig tot vijftig mensen te luisteren naar het imposante geburl van verschillende mannetjesherten.
Het weilandengebied in het noordelijk deel van het 736 hectare grote landgoed Staverden wordt door kenners de ”arena” genoemd. Het gebied is aan alle kanten omringd door wegen waar vandaan bronstliefhebbers de gebeurtenissen in de weilanden kunnen bekijken.
De meeste wegen en zandpaden zijn echter tussen zonsondergang en zonsopgang gesloten. Hoewel het om 6.30 uur al redelijk licht is, moet Van Leeuwen nog bijna een uur wachten totdat het de officiële tijd voor zonsopgang is. Wie voor die tijd het bos ingaat, loopt kans op een stevige boete.
Exact om 7.25 uur rijdt de Nunspeter op zijn mountainbike het natuurgebied in. Nog geen vijf minuten later is het raak. In een weiland loopt een roedel hindes met twee stevige mannetjesherten erbij.
Op zijn weblog wildervaringen.blogspot.nl schrijft Van Leeuwen later op de dag wat hij die ochtend zag. „Tweede geweidrager nadert van links en probeert het plaatshert te imponeren door zijn gedrag, geur en burlen. De hinden worden er wat onrustig van. De geweidragers naderen elkaar, lopen wat om elkaar heen te draaien. Dat heeft niet het gewenste effect. Wat doe je dan? De beuk erin! Kletterende geweien is het gevolg. Prachtig geluid zo op de open vlakte met wat mistflarden boven het veld. Een korte maar hevige strijd, de hinden gaan er ondertussen gedeeltelijk van door, en een van de twee geweidragers neemt de benen. Z’n bek open, afgepeigerd vlucht hij het bos in.”
De strijd tussen de twee herten legt Van Leeuwen ook op foto’s vast, die later op de dag eveneens op het weblog verschijnen. Ook op Twitter en Facebook meldt de basisschooldirecteur zijn waarnemingen. „Mensen vinden het leuk om mee te kijken en ik vind het leuk om mijn ervaringen te delen.”
Toch zijn de activiteiten op het gebied van sociale media voor Van Leeuwen maar bijzaak. „Het is met een drukke baan heel belangrijk om af en toe tot rust te komen. Als ik ’s morgens vroeg mijn boterhammetjes op de hei opeet, de vogeltjes hoor fluiten en de geur van het bos opsnuif, geniet ik volop. Dan hoef ik niet eens per se wild te zien.”
Ondertussen hebben ook allerlei wandelaars het zandpad bereikt waar Van Leeuwen staat. De Nunspeter pakt zijn fiets en rijdt weer verder. Ook de edelherten lijken het voor gezien te houden.
Op een smal paadje verderop in het gebied hoort de natuurliefhebber plotseling heel dichtbij nog één keer het geburl van een mannetjeshert. Als het daarna stil blijft, produceert Van Leeuwen zelf ook een burlgeluidje. „Vanmorgen vroeg stak er een mannetjeshert vlakbij over. Toen ik dat geluid maakte, reageerde hij er direct op door zelf te gaan burlen.” Nu blijft het echter stil.
Het observeren van het gedrag van edelherten vindt Van Leeuwen prachtig. „Ik zag eens een roedel hindes in een weiland. Vanwege mijn groene kleren konden ze me niet goed zien. Ik hield me muisstil. De leidhinde kwam naar me toe om te kijken of er gevaar dreigde. Toen ik niet gevaarlijk bleek, bleef het roedel rustig doorgrazen. Schitterend.”
Wild kijken is volgens Van Leeuwen een laagdrempelige hobby. „Je bent er geen hele dag mee kwijt. Als ik op zaterdag ’s morgens vroeg het bos in ga, kan ik om 9.00 uur nog met mijn gezin ontbijten. En het kost niet veel geld: met een verrekijker die cadeau heb gekregen, wat groene kleren en een tweedehandse mountainbike kom je een heel eind.”
Zijn vrouw vindt het prima dat de van oorsprong Maartensdijker regelmatig de natuur intrekt. Glimlachend: „Ze weet dat ik een buitenmens ben en zo’n hobby een stuk ontspanning geeft. Ze wil alleen niet dat ik ’s nachts alleen het bos in ga, dus dat doe ik dan ook maar niet.”
www.wildervaringen.blogspot.nl
Hertentermen
Enkele hertentermen op een rij:
kalf = jong van 0 tot 12 maanden
smaldier = vrouwtje van 12 tot 24 maanden
spitser = mannetje van 12 tot 24 maanden
hinde = vrouwtje ouder dan twee jaar
hert = mannetje ouder dan twee jaar
geweidrager = mannetjes met een gewei
roedel = groep edelherten
leidhinde = vrouwtje dat de baas is in een roedel hindes
bronst = periode in de herfst dat herten de hindes bevruchten
plaatshert = het mannetje dat de baas is in een bronstroedel
bijhert = mannetje dat probeert het plaatshert te verstoten