Economie

Een bv oprichten wordt gemakkelijker

APELDOORN – Een besloten vennootschap (bv) oprichten is vanaf maandag een stuk minder ingewikkeld. Een startende ondernemer hoeft per 1 oktober namelijk geen 18.000 euro aan startkapitaal meer mee te brengen. Vier vragen over het nieuwe bv-recht.

Ellen van de Beek
28 September 2012 23:21Gewijzigd op 14 November 2020 23:26

Waarom is de wet gewijzigd?

Om het voor kleinere en startende ondernemers gemakkelijker te maken om te kiezen voor deze rechtsvorm met beperkte aansprakelijkheid. De overheid verwacht dat de nieuwe regelgeving drempelverlagend werkt en het bedrijfsleven ten goede komt. In het oude bv-recht stonden veel dwingende bepalingen die hun functie in de praktijk eigenlijk helemaal kwijt waren. Het startkapitaal van 18.000 euro was bijvoorbeeld ingesteld om het belang van crediteuren veilig te stellen, maar in de praktijk bleken ondernemers vaak het bedrag slechts voor de show –één dag lang bijvoorbeeld– op hun rekening te zetten.

Wat is er nu nog nodig?

Vanaf maandag is voor de oprichting van een bv alleen nog een notariële akte van oprichting (met onder andere de statuten van de bv) nodig en een inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daarnaast zijn nodig: een oprichter, minimaal één bestuurder en één aandeelhouder – en een startkapitaal van minimaal 1 eurocent. Het is met de nieuwe wet niet meer noodzakelijk een bankverklaring en een accountantsverklaring bij inbreng in natura te overleggen.

Als het aan demissionair minister Verhagen van Economische Zaken ligt, verdwijnt overigens ook de verplichte notariële akte van oprichting. Hiervoor is een aparte wets­wijziging nodig, en die is zelfs al in voorbereiding. Het is nu nog niet bekend wanneer deze naar de Tweede Kamer gaat.

Verandert er nog meer?

Ja. Ondernemers mogen hun bedrijf vrijer inrichten. Zo mogen zij zogeheten stemrechtloze aandelen en winstrechtloze aandelen uitgeven. Dat kan handig zijn bij uitgifte aan bijvoorbeeld werknemers, familieleden of financiers. Ook mag een ondernemer besluiten nemen buiten de aandeelhoudersvergadering om. De bv kan zo sneller handelen. Er komen daarnaast nieuwe regels voor uitkeringen aan aandeelhouders. Zo komt er een uitkeringstoets. Het bestuur moet toetsen of de bv ook na de uitkeringen in staat is om de opeisbare schulden te betalen. Kan de bv dat wel, dan moet het bestuur goedkeuring verlenen. Kan de bv dat niet, dan mag het bestuur dat niet doen.

Hoe zit het met bestaande bv’s?

Die kunnen na 1 oktober worden aangepast aan het nieuwe bv-recht. Ondernemers kunnen straks bijvoorbeeld besluiten de minimaal 18.000 euro aan startkapitaal weer uit het bedrijf te halen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer