Britten nemen Libor-systeem op de schop
LONDEN (ANP/AFP) – Het Libor-systeem moet volledig op de schop. Dat concludeerde de Britse financiële waakhond FSA vrijdag na een onderzoek in opdracht van de Britse regering naar het schandaal, waarbij bankiers de Libor-rente manipuleerden.
De Britse Banken Vereniging (BBA) heeft volgens de onderzoekers gefaald bij het overzien van het proces en moet zijn centrale rol bij het vaststellen van de Libor-rente opgeven. Wie dit voortaan wel gaat doen, moet nog worden besloten.
„De BBA heeft duidelijk gefaald bij het proces van het vaststellen van de Libor-rente en moet in de toekomst geen rol hebben bij de administratie en coördinatie van Libor”, aldus FSA-manager Martin Wheatley.
De FSA meent bovendien dat individuen die de rente manipuleren in de toekomst ook vervolgd moeten kunnen worden. Momenteel ontbreekt het daarvoor nog aan regelgeving en middelen.
Verder meent de Britse waakhond, die in het onderzoek samenwerkte met autoriteiten uit onder meer de Verenigde Staten, Japan en de Europese Unie, dat meer banken moeten worden aangemoedigd om mee te werken aan het vaststellen van de Libor-rente, waardoor deze „meer representatief” wordt.
De Libor-rente is een rentetarief dat wereldwijd wordt gebruikt in het betalingsverkeer tussen banken onderling. Het tarief komt tot stand aan de hand van tarieven die een selecte groep banken zelf opgeeft.
De Britse bank Barclays was de eerste bank die in juni hoge boetes kreeg opgelegd vanwege het gesjoemel. Ook andere internationale banken kunnen sancties verwachten.