Boer Ammerzoden stuk na roof van bijna 200 schapen
AMMERZODEN – „Eerst dacht ik: M’n schapen zijn weg. Wat moet ik nog? Maar stoppen is geen optie. Ik gooi het bijltje er niet bij neer. Ik ben mijn hele leven lang boer geweest; die laatste jaren houd ik het ook nog wel vol.”
Vorige week werden er bijna 200 schapen gestolen uit het weiland van Jos Verhulst (59) uit het Gelderse Ammerzoden. Diezelfde nacht verdwenen er nog 54 in het naburige Well.
Er zijn dezer dagen de nodige media langs geweest bij het bedrijf van Verhulst aan de Heiligenweg, even buiten Ammerzoden. „Ik had zo’n 1200 schapen”, zegt de agrariër. „Mijn bedrijf en schuren zijn gevestigd hier in Ammerzoden, maar ik heb ook schapen lopen aan de Bergsche Maasdijk in Nederhemert-Zuid. Vorige week woensdagavond ben ik nog even bij dat koppel geweest. Donderdagmorgen was ik in de buurt en ging weer even kijken. Toen ik aan kwam rijden, zag ik een leeg weiland. Bijna geen schaap te zien. Ik was verbouwereerd. Tweehonderd dieren kunnen toch niet zomaar van de aardbodem verdwijnen?”
Maar ze waren wel weg. Een platte afrastering, een geopend hek en karrensporen vertelden hun eigen verhaal: de schapen waren allemaal gestolen, op achttien na.
Verhulst gaat ervan uit dat er een bende achter de diefstal zit. „Dit zijn geen kruimeldieven of liefhebbers die een dier stelen voor eigen consumptie. Schapendiefstal is van alle tijden, maar op deze schaal is het niet voorgekomen. Ongekend voor Nederland, zelfs voor Europa”, zegt de boer. „Dit is zo professioneel opgezet dat het bijna zeker om georganiseerde misdaad gaat.”
Sporen wijzen erop dat de dieren die nacht op kleine karren zijn geladen. „Misschien zijn ze naar een of andere schuur vervoerd. Of naar een grote transportwagen verderop. Er bestaan veewagens met drie verdiepingen: die kunnen in één keer makkelijk 250 schapen vervoeren.” Dan zou er ook nog plaats zijn geweest voor de 54 schapen die diezelfde nacht in het naburige Well –1,5 kilometer verderop– werden gestolen uit een weiland van een collega van Verhulst.
Na de ontdekking van de roof belde de agrariër direct de politie. „Ik moest aangifte doen via internet en kreeg te horen dat de diefstal geen prioriteit zou krijgen. Ik zei nog: „Man, ze hebben grof geschut ingezet, dit is nog nooit vertoond in Nederland.” Maar ook na overleg bleef de politie bij haar standpunt.”
Na een uurtje lopen in de polder besloot Verhulst de media in te schakelen. „Ik heb Omroep Gelderland gebeld en heb daar eens flink in de microfoon gebeten. Dat werkte. De volgende dagen zaten de wegen hier verstopt met politie en rechercheurs. Daarna volgde de mediagekte.”
Ondanks al die aandacht tast de politie nog in het duister, al komen er wel tips binnen. Voor Verhulst is het een raadsel waar de dieren heen zijn gebracht. „In Nederland kunnen ze de schapen bijna niet kwijt. Alles wordt hier geregistreerd.”
De schade ligt tussen de 30.000 en de 35.000 euro. Maar zwaarder dan de financiële strop wegen de emoties over de diefstal van de dieren. „Ik had eerst heel wat te stellen met mezelf; liep steeds naar die lege wei te kijken. Inmiddels sta ik weer met beide benen op de grond. Er zijn ergere dingen in het leven. Ik ga door. Ik laat me door die schooiers het plezier in m’n werk niet afpakken.”