Groen & duurzaamheid

Superkomeet zichtbaar vanaf de aarde

WASHINGTON – Superkomeet C/2012 S1 die in aantocht is, staat volgend jaar november tot januari 2014 mogelijk zo dicht bij de aarde dat hij met het blote oog zichtbaar is.

Wetenschapredactie
26 September 2012 14:53Gewijzigd op 14 November 2020 23:23
Foto EPA
Foto EPA

Dat stelden wetenschappers van NASA woensdag op NBCnews. „Deze is de moeite waard om naar te kijken”, aldus Karl Battams, astronoom bij het Naval Research Laboratory (NRL) in Washington. „We willen dit soort waarnemingen niet overhypen, maar dit is mogelijk wel een grote attractie.”

De Amerikaanse site AstronomyNow spreek nu al van een gebeurtenis die een keer plaatsheeft tijdens een beschaving.

De komeet C-2012 S1 werd vorige week vrijdag ontdekt door de Russische astronomen Vitali Nevski en Artyom Novichonok van het International Scientific Optical Network (ISON) in Rusland. Hij bevindt zich momenteel op zo’n 934 miljoen kilometer van de zon en is alleen zichtbaar door zeer sterke telescopen.

Eind november 2013 is de afstand tussen de komeet en de zon slechts 1,8 miljoen kilometer meer. Verschillende astronomen verwachten daarom dat de komeet dan zeer helder aan de nachtelijke hemel zal staan, lichter dan volle maan. „Mogelijk is het de helderste komeet ooit”, stelt Michael Bakich van Astronomy Magazine. Dat was vooralsnog de komeet Hale-Bopp die vanaf 1997 18 maanden lang zichtbaar was vanaf de aarde.

Of al de hooggespannen verwachtingen uitkomen, is nog een open vraag. Volgens Battam van NLR hangt een hoop af van de samenstelling van de komeet. „Wanneer deze erg fragiel is, kan hij zomaar verdwijnen op zijn weg door het binnenste van het zonnestelsel. Dat zou een enorme afknapper zijn. Het is echter moeilijk te voorspellen hoe de komeet zich zal gedragen.” Volgend jaar zomer hoopt hij er meer duidelijkheid over te hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer