Buitenlandse keukens verdringen Hollandse pot
Nederland heeft er vorig jaar bijna vierhonderd horeca– en cateringbedrijven bij gekregen. In totaal hadden 46.021 van deze bedrijven eind 2002 hun deuren geopend. De groei was vooral te danken aan een toename bij restaurants met een buitenlandse keuken. Hun aantal steeg vorig jaar met 6,6 procent in vergelijking met 2001 tot 6697. Dat blijkt uit cijfers van het Bedrijfschap Horeca en Catering.
„Opvallende groeiers zijn de Turkse, Surinaamse, Spaanse, Mexicaanse en Japanse keukens. Ook het aantal Zuid–Europese en internationale keukens neemt sterk toe", aldus het bedrijfschap.
Door de groei van het aantal restaurants met een buitenlandse keuken, oftewel restaurants die niet een Nederlands–Franse menukaart hebben, is hun aandeel gestegen tot 53 procent van alle restaurants in Nederland.
Het Bedrijfschap Horeca en Catering zei ook dat het aantal cafés in Nederland vorig jaar met 0,4 procent afnam. De cafés hebben te kampen met een teruglopende klandizie door de economische malaise. Ook het aantal snackbars liep terug, en wel met 0,8 procent. De cafetaria’s hebben te lijden onder concurrentie van onder andere shoarmazaken en kant–en–klaarmaaltijden, die door de ruimere openingstijden van supermarkten steeds beter worden verkocht.