Kerk & religie

Kerken kunnen veel energie besparen

EDE (ANP) – Het energieverbruik van een kerk in Nederland kan met ongeveer 25 procent naar beneden. Door minder energie te verbruiken, daalt de uitstoot van kooldioxide (CO2) met 24 procent. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gedaan in 25 van de 46 kerken in de gemeente Ede.

25 September 2012 16:00Gewijzigd op 14 November 2020 23:22
Eusebiuskerk Arnhem. Foto ANP
Eusebiuskerk Arnhem. Foto ANP

Ede is de eerste gemeente waar op zo’n grote schaal onderzoek is gedaan naar energiebesparing in kerkgebouwen, een aandachtspunt van de landelijke organisatie Kerk in Actie.

Een kerkgebouw is anders dan alle andere grote gebouwen zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, scholen of kantoren, aldus het kerkelijk platform voor Duurzaamheid en Energie (EKDE). Kerken zijn bijzonder hoog, breed en lang en vaak oud tot zeer oud. Isolatie en dubbele beglazing zijn in de bouw niet meegenomen.

Ook de binnenkant van de kerk vraagt bijzondere aandacht. Het orgel en de preekstoel vereisen speciale condities, net als de beelden en schilderijen die de kerk sieren. Daarnaast wordt een kerkzaal in de meeste gevallen niet dagelijks door een groep mensen gebruikt.

In de gemiddelde kerk is het te warm en te droog, aldus de onderzoekers. Dat komt doordat de binnentemperatuur te hoog is als de kerk niet wordt gebruikt. Ook wordt de kerkzaal te warm gestookt als er een mis of dienst is.

Volgens de onderzoekers is het voldoende om de thermostaat op 10 graden Celsius te zetten in periodes dat de kerk niet wordt gebruikt. Tijdens bijeenkomsten is 19 graden Celsius een aangename temperatuur. Het stilzittende publiek krijgt het in de korte tijd dat een mis of dienst duurt dan niet koud. Bijkomend voordeel is dat de luchtvochtigheid in de kerk door de lagere temperaturen stijgt, wat beter is voor het orgel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer