Tweede Kamer kiest Van Miltenburg (VVD) tot nieuwe voorzitter
DEN HAAG – De Tweede Kamer heeft Anouchka van Miltenburg (VVD) dinsdagavond gekozen tot nieuwe voorzitter. Na drie stemrondes kreeg ze 90 van de 146 uitgebrachte geldige stemmen.
In een eerste en tweede stemronde kreeg geen van de drie kandidaten dinsdagavond de absolute meerderheid van 75 stemmen. Daarom was een derde ronde nodig.
Nadat Gerard Schouw (D66) in de tweede stemronde met de minste stemmen was afgevallen, kreeg Anouchka van Miltenburg (VVD) in de derde ronde 90 van de 148 uitgebrachte stemmen en Khadija Arib (PvdA) 56 stemmen. Er werden twee ongeldige stemmen uitgebracht, waarvan een op PvdA’er Plasterk.
Van Miltenburg volgt Gerdi Verbeet op, die sinds december 2006 tot afgelopen woensdag Kamervoorzitter was.
Van Miltenburg (45) is Kamerlid voor de VVD sinds januari 2003. In oktober 2010 werd ze vicevoorzitter van de VVD-fractie. Ze had zich dinsdag in haar sollicitatiebrief gepresenteerd als iemand die als een „vrolijke voorzitter” met gevoel voor de inhoud wil bijdragen aan een goede sfeer en aan een effectieve en inhoudelijke vergadering.
Ze zei dat ze als VVD-Kamerlid altijd had gestreden tegen overbodige moties, maar als Kamervoorzitter zal ze strijden voor het recht om moties in te dienen en uitgevoerd te krijgen. Ze wil elektronische stemkastjes invoeren en een ‘papierloos’ parlement waarin Kamerleden hun stukken lezen op een tablet en niet meer printen. Ze wil ook experimenteren met een twitterdebat.
In een eerste reactie zei Van Miltenburg dat ze nu „de mooiste functie in het parlement” heeft. Ze zei vooral te hopen dat ze 5 jaar Kamervoorzitter kan blijven.
Ze wil een vrolijke maar als het nodig is ook strenge voorzitter zijn, zei ze na afloop van de stemmingen. „Die lach heb ik gelukkig altijd bij me. Als het nodig is in het debat zal ik streng zijn, maar als het kan zal ik ook ruimte geven.”
Streng wil ze in elk geval zijn tegen ministers of staatssecretarissen die lange verhalen houden of voorlezen uit Kamerbrieven die allang bekend zijn. „Ik sta zeer aan de kant van de Kamer die zegt dat niet meer te willen.”
Reactie Rutte
VVD-leider Mark Rutte is ervan overtuigd dat zijn partijgenote het „heel goed gaat doen” als Tweede Kamervoorzitter. Rutte zei dat dinsdag in zijn rol als fractievoorzitter van de VVD, nadat Van Miltenburg was gekozen.
„Ik ken Anouchka heel goed, ze is al een aantal jaren vicefractievoorzitter en ik heb haar zeer hoog zitten. Ik denk dat ze het heel goed gaat doen”, zei Rutte.
Zijn partij levert nu de premier en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Rutte denkt niet dat er te veel macht bij zijn partij ligt. „Natuurlijk heeft een Kamervoorzitter ook een partijkaart, maar dat komt echt op de tweede plaats. Als Kamervoorzitter zit je er in de eerste plaats voor de Kamer.”
Dubbele nationaliteit
Tijdens het debat voorafgaand aan de stemming stelde Kamerlid Bontes namens de PVV dat Arib, Marokkaanse van geboorte, niet loyaal zou zijn vanwege haar dubbele nationaliteit. Hij verwees naar de kritiek van de PVV enkele jaren terug dat Arib te nauwe banden zou hebben met de Marokkaanse regering.
Volgens Bontes heeft Arib destijds gezegd dat ze loyaal is aan haar principes en niet aan Marokko of Nederland. „Iemand die niet loyaal is aan Nederland kan geen Kamervoorzitter worden”, aldus Bontes.
In haar reactie zei Arib dat als zij voorzitter van de Tweede Kamer wordt, ze de PVV de ruimte zal bieden om kwesties als de dubbele nationaliteit aan te kaarten. „Want voor mij ligt nergens een taboe op.” Arib weersprak dat ze niet loyaal is aan Nederland en de Marokkaanse koning gehoorzaamt.
„Ik gehoorzaam niemand. Ik dien één land en dat is dit land. Dat doe ik al 14 jaar als volksvertegenwoordiger en ik word als volwaardig gezien, behalve door uw fractie. Ik vind dat jammer. Maar het is belangrijk dat wel alle gevoelens op tafel komen. Ik zal als voorzitter alle ruimte bieden dat u dit aankaart.”
Subsidiestop
ChristenUnie-Kamerlid Segers vroeg tijdens het debat aan kandidaat Schouw hoe hij denkt over een subsidiestop voor zijn partij en de SGP. In zijn beantwoording van de vragen stelde Schouw dat de subsidies wat hem betreft overeind blijft.
Namens de ChristenUnie vroeg Joël Voordewind daarop hoe Schouw denkt over de uitspraken van Sophie in ‘t Veld dat partijen die „de Europese kernwaarden niet onderschrijven” geen subsidie meer zouden moeten krijgen. Schouw wil zich eerst laten informeren over de uitlatingen van In ‘t Veld, maar stelde dat het niet onderschrijven van die kernwaarden geen reden hoeft te zijn voor een subsidiestop.
VVD-posities
Kandidaat Anouchka van Miltenburg (VVD) beseft dat het in de Tweede Kamer gevoelig kan liggen dat haar partij ook al de premier en de voorzitter van de Eerste Kamer levert.
Ze zei dat dinsdag bij de verdediging van haar kandidatuur voor de opvolging van Gerdi Verbeet. Van Miltenburg zei dat ze de profielschets voor het Kamervoorzitterschap heeft afgewacht om te zien of het parlement hechtte aan de verdeling van de posten aan het Binnenhof. In de profielschets is daar echter niets over opgenomen.
Lees hier de brieven die de kandidaten hebben ingeleverd:
Brief kandidaat Voorzitterschap Khadija Arib