„Kabinet kan miljarden korten op veiligheid”
AMSTERDAM – Het nieuwe kabinet kan miljarden euro’s besparen als het overdreven veiligheidsmaatregelen schrapt.
Dat schreef de Volkskrant woensdagmorgen op basis van uitspraken van Ira Helsloot, hoogleraar besturen van veiligheid, die morgen zijn inaugurele rede aan de Radboud Universiteit Nijmegen houdt.
Overheidsorganisaties die adviseren over veiligheid hoeven de maatregelen niet zelf te betalen. Zij zouden volgens Helsloot zelf „de pijn” van hun maatregelen moeten voelen. „Het treintunneltje van 100 meter tussen Amsterdam en Breukelen heeft vijf peperdure nooduitgangen. Op advies van de brandweer, die niet zelf betaalt. Vergeleken met de veel lagere normen voor dijken zijn die nooduitgangen absurd.”
Een ander voorbeeld waar Helsloot op wijst, is het plan om bewoners rondom hoogspanningsmasten uit te kopen en de kabels ondergronds te gaan leggen. Vanwege de angst voor straling keurde de Tweede Kamer de plannen vorig jaar goed. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ontstaat er jaarlijks 0,2 tot 1 extra leukemiegeval bij kinderen als gevolg van wonen naast zo’n mast. „Zet dat af tegen de kosten van die plannen: 1,7 miljard euro. Voor dat bedrag kun je veel andere dingen doen.”
Volgens Helsloot is het schadelijke effect van de straling niet bewezen, en als het er is, „bereik je in het beste geval dat jaarlijks niet bij 110 kinderen leukemie wordt vastgesteld, maar bij 109,5. Voor hetzelfde geld kun je ook jarenlang gratis fruit uitdelen op basisscholen. Daar red je aanzienlijk meer levens mee.”
Bizar vindt Helsloot het ook dat elke geslachte koe wordt getest op de gekkekoeienziekte. Dit gebeurt uit vrees dat mensen besmet raken. „Dat kost 17,7 miljoen euro om één extra gezond levensjaar te schenken.” Volgens Helsloot moet aan een mensenleven een prijskaartje komen te hangen. „Je moet de lat ergens leggen, want de middelen zijn nu eenmaal beperkt.”
De discussie over de dure medicatie voor de ziektes van Pompe en van Fabry is volgens hem dan ook noodzakelijk. Met de euro’s die het kost om het leven van een patiënt met zo’n ziekte een jaar te verlengen, zijn volgens hem elders veel meer levensjaren te redden.