Platform voor hulp Oost-Europa in de maak
UTRECHT – Diverse hulporganisaties die in Oost-Europa werkzaam zijn, hebben besloten tot de oprichting van de netwerkorganisatie Christelijk Platform Oost-Europa (CPOE).
Dat maakte mede-initiatiefnemer en directeur van stichting HiP (Hulp in Praktijk) Walter Willigenburg woensdag desgevraagd bekend. De CPOE wordt volgende week zaterdag officieel opgericht tijdens een startconferentie in Utrecht.
Het netwerk wordt opgericht voor zowel professionele als particuliere organisaties die actief zijn op het gebied van diaconie, hulpverlening en ontwikkelingssamenwerking in Oost-Europa. Het is de bedoeling dat zij elkaar enkele malen per jaar ontmoeten en desgewenst de handen ineenslaan.
Het initiatief tot het overlegorgaan is genomen door stichting HiP, ProRomi, Hulp Oost-Europa, Dorcas en Kom over en help. Prisma, dat een groot aantal christelijke ontwikkelingsorganisaties verenigt, is adviseur van de stuurgroep. Tot nu toe hebben ongeveer vijftien organisaties interesse getoond.
Willigenburg noemt het „hoog tijd” dat er een samenwerkingsverband kwam. Anders dan bij organisaties die zich op Afrika of Zuid-Amerika richten, bestond er tot dusver geen samenwerking tussen partijen die zich richten op het oosten van Europa en Eurazië. „Het gebeurde geregeld dat zij daardoor langs elkaar heen werkten. Dan ging er een halfvolle vrachtwagen met hulpgoederen naar plaats A in Roemenië en diezelfde week reed er een andere halfvolle vrachtwagen naar plaats B, 5 kilometer verderop”, zegt Willigenburg.
Krachtenbundeling maakt het mogelijk dat organisaties de hulpverlening efficiënter maken en meer op één gezamenlijk doel focussen, bijvoorbeeld door gezamenlijk een dorp of een etnische minderheid te adopteren, aldus het visiedocument van de CPOE.
Samenwerking is ook nodig vanwege de sterk veranderende situatie in Oost-Europa. Het werk richt zich op het versterken van partners in dat gebied.
Willigenburg: „Hoewel dit niet voor alle landen geldt, mag je verwachten dat bepaalde basisvoorzieningen aanwezig zijn. Afgezien van noodhulp, draait hulpverlening steeds meer om de vraag hoe we zelfredzaamheid stimuleren, hoe we mensen daar kunnen helpen hun invloed aan te wenden om te krijgen waarop ze recht hebben.”
De mede-initiatiefnemer verwacht dat de netwerkorganisatie versterking krijgt van deelnemers die zich richten op evangelisatie en het toerusten van kerken in Oost-Europa.
Sprekers tijdens de startconferentie zijn onder anderen Europarlementariër drs. B. Belder, dr. H. Jochemsen van Prisma en drs. L. van Hoorn van de Christelijke Hogeschool Ede.