Groen & duurzaamheid

Kuipers’ ruimtevlucht in beeld

Wie verre reizen doet, kan veel verhalen, zo luidt het spreekwoord. Over zijn verblijf in de ruimte kan astronaut André Kuipers inderdaad veel vertellen. Van zijn reis maakte hij echter ook een fotoboek. Want een beeld zegt soms meer dan duizend woorden.

Anca Boon
19 September 2012 19:48Gewijzigd op 14 November 2020 23:16
„We vliegen met 28.000 km/uur –8 km/sec– op 400 kilometer boven het oppervlak in 90 minuten rond de aarde.” In de Sojoez (r.) keerde Kuipers vanuit het internationaal ruimtestation terug naar de aarde. Foto ESA/NASA
„We vliegen met 28.000 km/uur –8 km/sec– op 400 kilometer boven het oppervlak in 90 minuten rond de aarde.” In de Sojoez (r.) keerde Kuipers vanuit het internationaal ruimtestation terug naar de aarde. Foto ESA/NASA

Het boek –getiteld ”Expeditie 30/31”, naar de missies waaraan de Nederlandse astronaut deelnam– brengt de zes maanden lange ruimtevlucht van de Nederlandse astronaut kernachtig in beeld: van de lancering per Sojoezraket op 21 december 2011, zijn verblijf aan boord van het internationaal ruimtestation ISS, tot de landing op de steppe van Kazachstan 1 juli jongstleden.

Bij Kuipers zullen de foto’s tal van herinneringen oproepen, zoals elke vakantieganger die ooit een fotoalbum van zijn reis maakte kan betuigen.

De 17 miljoen Nederlanders die nooit zelf een ruimtevlucht zullen maken, krijgen met dit boek een aardige indruk van het leven en werk aan boord van het ISS, op 400 kilometer hoogte.

Als een van de hoogtepunten van zijn missie noemt Kuipers steevast het zicht op de planeet aarde. In het boek zijn dan ook tal van foto’s te vinden die dat uitzicht in beeld brengen, bij dag en bij nacht.

Maar hij richt de camera ook naar binnen om de lezer deelgenoot te maken van het leven aan boord van het ruimtestation. De chaotisch uitziende modules, het eten dat blijft zweven, de slaapcabine die zijn kleine privédomein vormt.

De astronaut zal nog vaak terugdenken aan die zes maanden in het ISS, het gevoel van vrijheid dat het zweven hem gaf. „Konden we allemaal maar naar de ruimte reizen”, verzucht Kuipers in het voorwoord van zijn boek, dat deze week verschijnt. „Eigenlijk zou iedereen met eigen ogen moeten zien hoe mooi onze planeet is. Dankzij de ruimtevaart weten we hoe bijzonder zij werkelijk is. Het is een planeet waarop we heel zuinig moeten zijn: we hebben per slot van rekening maar één aarde.”

Expeditie 30/31. De ruimtereis in beeld; André Kuipers; uitg. Carrera, Amsterdam, 2012; ISBN 978 90 488 1658 3; 160 blz.; € 24,90.


Biografie

André Kuipers werd op 5 oktober 1958 geboren in Amsterdam. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1987 zijn diploma behaalde.

Maar de ruimtevaart lonkte. In 1998 werd de arts toegelaten tot het astronautenkorps van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Na jarenlange training maakte Kuipers in 2004 zijn eerste reis naar het internationaal ruimtestation ISS tijdens de elfdaagse missie Delta.

Dit jaar maakte hij zijn tweede ruimtereis. Die kreeg de naam PromISSe. Op 21 december 2011 werd Kuipers samen met de Russische kosmonaut Oleg Kononenko en NASA-astronaut Don Pettit gelanceerd vanaf de Russische lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan.

Dit keer keerde Kuipers na 193 dagen terug op aarde. Nooit eerder was een Europeaan zo lang in de ruimte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer