Europa verdeeld over toezicht banken
NICOSIA (ANP) – Europa is verdeeld over de plannen voor de oprichting van een speciale toezichthouder op het bankwezen in de eurozone. In het Cypriotische Nicosia kwamen de ministers van Financiën, zoals verwacht, zaterdag niet tot een overeenstemming.
De Europese Commissie wil per 1 januari 2013 al beginnen met het toezicht op de eurozonebanken. Gefaseerd moeten alle, circa 6000 banken onder de centrale toezichthouder, die rond de Europese Centrale Bank (ECB) opgetuigd wordt, gaan vallen.
Met name Duitsland betwijfelt of het voorgestelde tijdspad haalbaar is. Hun minister, Wolfgang Schäuble noemde het zelfs „onrealistisch”. Andere landen willen voortvarender te werk gaan. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie denkt dat de deadline van 2013 „lastig, maar haalbaar” is.
Minister Jan Kees de Jager prefereert „kwaliteit boven snelheid”. Nederland is in principe voor de bankenunie, maar wil een stap-voor-stapbenadering. Hij wil dat alles goed wordt geregeld. Beslissingen in andere landen mogen niet op het bordje van de Nederlandse belastingbetaler belanden, aldus de minister.
Verzet kwam er ook van de niet-eurolanden. De Zweedse minister Anders Borg bestempelde het voorstel als „absoluut onacceptabel”. De banken van de niet-eurolanden vallen niet onder het gecentraliseerde toezicht, maar mogen zich wel vrijwillig aansluiten. Zweden zal zich niet aansluiten bij een organisatie (ECB) waar het land geen stemrecht heeft, aldus Borg. Bovendien is de rol van de Europese Banking Autoriteit, de Europese instelling voor het bankwezen, onvoldoende uitgewerkt.
Tot de oprichting van een toezichthouder op banken werd tijdens een top van regeringsleiders eind juni besloten. Willen banken in de toekomst een beroep doen op het permanente noodfonds ESM, dan moet er centraal geregeld toezicht zijn, spraken de leiders af.
Komt het bankentoezicht er toch per 2013, dan is het denkbaar dat die banken die staatssteun hebben gekregen, direct onder toezicht worden gesteld. Voor Nederland zou het dan onder meer gaan om ING en SNS Reaal, in België hoogstwaarschijnlijk Dexia.
Strikter bankentoezicht is een stap in de richting van een bankenunie. Veel landen willen echter dat ook de andere pijlers - een Europees depositogarantiestelsel en regels over de afwikkeling van grote banken - uitgewerkt zijn.