Economie

Hoteliers maken moeilijk jaar door

Hotels in Nederland zien hun inkomsten flink teruglopen. Veel gasten blijven weg door de neergaande economie. Ook heeft het onrustige wereldbeeld met de oorlog in Irak en de angst voor de besmettelijke longziekte SARS veel toeristen afgeschrikt.

ANP
11 September 2003 10:50Gewijzigd op 14 November 2020 00:33

De gemiddelde bezettingsgraad van de kamers in drie-, vier- en vijfsterrenhotels komt dit jaar naar verwachting uit op 67 procent, tegen 71 procent in 2002. De gemiddelde kameropbrengst daalt tegelijkertijd van 114 euro naar 101 euro. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van het adviesbureau Horwath Consulting.

„Het is een slecht jaar voor de hotellerie, maar de verwachting is niet dat de crisis zo groot zal zijn als in 1993. Toen moesten diverse hotels -na achtereenvolgens de Golfoorlog, de Azië-crisis en vervolgens de wereldwijde economische neergang- hun deuren sluiten. Dat soort geluiden hebben we dit jaar nog niet gehoord”, stelt een woordvoerder van Horwath.

Veel hoteliers gaan er ook van uit dat er halverwege 2004 weer een herstel zal optreden. „Dit onder invloed van de economische groei in de Verenigde Staten. Als de economie daar weer aantrekt, neemt de vraag naar hotelkamers in Europa weer toe.”

Bovendien blijft volgens Horwath de winstgevendheid van hotels, ondanks alle tegenslagen, redelijk hoog. Zo daalden de winsten van hoteliers vorig jaar nauwelijks door de dip in het toerisme die werd veroorzaakt door de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. In 2002 zakte het gemiddelde bedrijfsresultaat van hotels 1,5 procentpunt tot 38,8 procent van de gemiddelde omzet van een kamer (49.239 euro).

Volgens Horwath kan de gemiddelde omzet dit jaar bijna 11 procent lager uitvallen. Het adviesbureau geeft nog geen concrete winstverwachting over 2003.

De hotels in Amsterdam en Schiphol krijgen tegenslagen volgens Horwath relatief zwaarder voor hun kiezen. In deze regio zakt de gemiddelde bezettingsgraad van 78,3 procent in 2002 tot 74 procent dit jaar. De gemiddelde kameropbrengst daalt van 134 euro vorig jaar naar 114 euro in 2003. Hierdoor vallen de omzetten met gemiddeld 20 procent terug.

„Het voordeel voor de hoteliers in Amsterdam en Schiphol is wel dat wanneer de markt weer aantrekt zij daarvan sneller en sterker profiteren”, meent de zegsman van Horwath. In deze regio wordt volgend jaar een herstel verwacht met bezettingen van 78 procent en een kameropbrengst van 126 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer