Politieteam wilde paniek voorkomen bij tbs’er
REKKEN (ANP) – Het gespecialiseerde politieteam, dat in actie komt als een tbs’er er vandoor gaat, wil altijd voorkomen dat de vluchteling in paniek raakt omdat hij zich opgejaagd voelt. „Een kat in het nauw maakt rare sprongen, dan zouden er rare dingen kunnen gebeuren.”
Dat zei dinsdag een woordvoerder van het landelijk parket. Hij reageerde op de kritiek van burgemeester Hein Bloemen van Rekken (gemeente Berkelland), die er grote moeite mee heeft dat hem urenlang het stilzwijgen is opgelegd toen een tbs-patiënt van kliniek Oldenkotte in Rekken zaterdag ontsnapte. „Daar is het laatste woord nog niet over gezegd”, aldus Bloemen dinsdag.
Nadat de 28-jarige man zaterdagavond na een opvallende zoekactie van 6 uur was opgepakt, mocht de bevolking pas worden geïnformeerd. De burgemeester vond dat de burgers zo snel mogelijk geïnformeerd hadden moeten worden. Bloemen: „Daartoe voel ik me verplicht. Niet om paniek te zaaien, juist om paniek te voorkomen.” De bevolking had zaterdag vrij snel in de gaten dat er iets aan de hand was wegens de laaghangende helikopters boven het stille buitengebied.
De tbs’er was tijdens een fietstochtje in de grensstreek met geweld ontkomen aan zijn begeleidster, een inwoonster van Eibergen. Hij heeft de vrouw verkracht.
Om de man op te sporen en aan te houden, kwam de zogenoemde Groep Opsporing Onttrekkingen van het Korps landelijke politiediensten in actie. Deze rechercheurs, analisten en informatiespecialisten zijn speciaal opgeleid voor zulke incidenten. „Hun eerste doel is de vluchteling zo snel en adequaat mogelijk aan te houden. Daarbij maakt de groep voortdurend de afweging of er geen nieuwe risico’s ontstaan. Breed informeren over de ontsnapping had zo’n risico kunnen zijn, als de man zich daardoor in het nauw gedreven had gevoeld”, aldus de woordvoerder van het parket.
Bloemen, die zaterdag in de kliniek voortdurend overleg had met politie en justitie, wil snel een indringend gesprek over de gang van zaken. „Als ik geweten had dat het 6 uur zou gaan duren voor de man was gepakt, weet ik nog niet wat ik had gedaan”, zegt hij over de gedwongen radiostilte.