Kerk & religie

Paus met vredesboodschap naar labiel Libanon

BEIROET (ANP) – Met een boodschap van vrede gaat paus Benedictus XVI vrijdag naar Libanon. Dat heeft zijn woordvoerder gezegd. Het land, dat 15 jaar lang een bloedige burgeroorlog kende en daarna nog herhaaldelijk door gewelddaden werd opgeschrikt, wordt nu geconfronteerd met de gevolgen van de strijd in buurland Syrië. Volgens de Verenigde Naties zijn er zeker 64.000 Syriërs naar Libanon gevlucht.

11 September 2012 08:05Gewijzigd op 14 November 2020 23:06
Paus Benedictus. Foto EPA
Paus Benedictus. Foto EPA

Officieel reist de paus naar Libanon om daar de resultaten van de bisschoppensynode over het Midden-Oosten te presenteren. Hij doet dat altijd in een land dat ligt in de regio waar de bijeenkomst over ging. De synode, waaraan ongeveer 200 bisschoppen, deskundigen en vertegenwoordigers van andere godsdiensten deelnamen, werd in oktober 2010 in het Vaticaan gehouden. Centraal stond de benarde positie van de christelijke minderheden in het Midden-Oosten. In sommige landen, zoals Saudi-Arabië, kunnen christenen hun geloof alleen in het geheim beleven. In andere landen, zoals Irak, vertrekken ze naar het buitenland, omdat ze vaak het doelwit van geweld zijn.

Voordat in maart vorig jaar de burgeroorlog in Syrië uitbrak, had Benedictus al besloten de uitkomsten van de synode in Libanon te presenteren. Het land van 4,3 miljoen inwoners is een uitzondering in de regio: ruim 35 procent van de bevolking is er christen. De grootste christelijke gemeenschap zijn de maronieten die de paus als hoofd van de kerk erkennen: ongeveer 1,4 miljoen.

Libanon gold jaren als het ‘Zwitserland van het Midden-Oosten’, totdat in 1975 een bloedige burgeroorlog tussen christenen en moslims uitbrak. Het zogeheten Nationale Pact, waarbij politieke en ambtelijke functies tussen beide bevolkingsgroepen waren verdeeld, was uitgewerkt. De moslims die in bevolkingsaantal de christenen overvleugelden, eisten meer zeggenschap op. De strijd duurde 15 jaar en kostte naar schatting 150.000 mensen het leven. Een interventiemacht uit Syrië maakte een einde aan de strijd, maar de spanningen bleven bestaan.

Dat uitte zich onder meer in de moord op de gematigde soennitische premier Rafik Hariri in 2005. Syrië werd voor de moord verantwoordelijk gehouden. Het leidde ertoe dat het land onder grote internationale druk zijn troepenmacht uit het buurland terugtrok. Ook de aanwezigheid van de pro-Iraanse Hezbollah leidt tot geweld in het land.

De paus blijft tot zondag. Het religieuze hoogtepunt is zondag een mis in een park in Beiroet. Hij spreekt zaterdag de politieke en religieuze leiders toe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer