Politiek

Buitenland volgt verkiezingen op de voet

DEN HAAG (ANP) – De verkiezingen in Nederland krijgen veel aandacht in het buitenland. Veel media melden dat er toch een pro-Europese regering mogelijk is, ondanks al het eurosceptische tromgeroffel van SP en PVV. Verbazing is er ondertussen over de vele politieke partijen in Nederland en dat de wietpas een rol speelt in de campagnes.

7 September 2012 08:30Gewijzigd op 14 November 2020 23:02
Foto ANP
Foto ANP

De verkiezingscampagnes in Nederland draaien vooral om Europa en dat is ook de buitenlandse media opgevallen. Zelfs de Taiwanese krant China Post beschrijft de anti-Europese houding van PVV-leider Geert Wilders. Hij wil niet buigen voor de dictaten uit Brussel. Het artikel, afkomstig van het Franse persbureau AFP, citeert echter politicoloog André Krouwel die zegt dat niemand wil samenwerken met Wilders: „Of hij nu 10 of 25 zetels krijgt, hij zal absoluut geen rol spelen in de formatie van de regering”.

De eurosceptische SP-leider Emile Roemer trok veel aandacht door tomatenijsjes uit te delen in Boxmeer. De Duitse radiozender Deutsche Welle zegt dat de SP-standpunten bondskanselier Angela Merkel zouden moeten alarmeren. Roemer zei tegen de zender „absoluut geen conflict te hebben met Duitsland of de Duitsers, maar ik heb een probleem met een liberaal economisch beleid”. Hij voegde eraan toe dat hij zich politiek meer verwant voelt met de socialistische Franse president François Hollande dan met Merkel.

De BBC meldde een week geleden nog dat Roemer de verkiezingen kon winnen. Maar hij is inmiddels in de peilingen voorbijgestreefd door de PvdA-leider Diederik Samsom, meldden de Chicago Tribune en andere media op basis van persbureau Reuters. Roemer was een lichtgewicht in de harde tv-debatten, aldus het artikel. Nu de PvdA stijgt in de peilingen, gloort weer een pro-Europese regering in Nederland.

Het Oostenrijkse persbureau APA is juist vol verbazing over de vele partijen die meedoen: 21 partijen voor 150 zetels. „Wie als kiezer in Nederland het overzicht behoudt, mag daar trots op zijn”, concludeert journaliste Christina Schwaha na haar rondreis door Nederland. Ze interviewde zelfs leider Dirk Poot van de Piratenpartij, die beweert 3 à 4 zetels te kunnen behalen.

De journaliste beschreef donderdag ook uitvoerig dat de wietpas een rol speelt in de verkiezingscampagnes. De coffeeshophouders voeren met een cannabis-tour namelijk actie voor de SP, omdat die hun bezwaren deelt tegen de wietpas. Deze pas (in het Duits ‘hasch-pass’ geheten) verbiedt buitenlanders binnenkort om wiet te kopen in Nederland. Een extra reden voor de buitenlandse media om de verkiezingsuitslag hier op de voet te volgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer