Duitse politici doen oproep tot oecumene
BERLIJN – Prominente rooms-katholieke en protestantse politici in Duitsland willen dat er haast gemaakt wordt met de oecumene. Onder de titel ”Oecumene nu – één God, één geloof, één kerk” hebben ze woensdag in Berlijn een appelschrift opgesteld om de oecumene te bevorderen.
Initiatiefnemers van het appelschrift zijn CDU-bondsdagpresident Norbert Lammert en SPD-bondsdagvicepresident Wolfgang Thierse, beiden rooms-katholiek. Zij willen een einde maken aan het gescheiden optrekken van de twee grootste kerkgenootschappen in Duitsland: de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) en de Rooms-Katholieke Kerk (RKK).
Mede in het licht van de aanstaande herdenkingen van het tweede Vaticaans concilie (1962-1965) en van 500 jaar Reformatie pleiten de politici voor een andere koers. Volgens hen moet er alles aan gedaan worden „dat na de jubilea niet alles blijft zoals het was.”
Volgens Thierse is de oproep „een uitdrukking van ons ongeduld met de oecumenische ontwikkelingen.” Lammert benadrukt dat het initiatief is gebaseerd op de gedeelde overtuiging dat de scheiding van kerken niet langer gerechtvaardigd is, hoewel er verschillen tussen de kerkgenootschappen zijn.
Inmiddels hebben onder anderen voormalig bondspresident Richard von Weizsäcker (protestant), CDU-minister Annette Schavan (rooms-katholiek), SPD-fractievoorzitter Steinmeier (protestant) en CDU-politicus Thomas de Maizière (protestant) zich aangesloten bij de oproep.
Robert Zollitsch, voorzitter van de Duitse rooms-katholieke bisschoppenconferentie, waarschuwde gisteren voor een overhaaste kerkelijke eenheid. „Het overwinnen van de kerkelijke verdeeldheid is niet mogelijk zonder een gedegen theologische bezinning. Oecumene is geen politieke kwestie, maar in de eerste plaats een kwestie van het zoeken naar Gods wil.”
Dr. Thies Gundlach van de EKD betoogde dat het goed en belangrijk is dat christenen het initiatief nemen om de kerk te hervormen. „Dat komt overeen met de reformatorische traditie. Oecumene is niet uitsluitend de taak van kerkelijke leiders, maar een plicht van alle christenen.”