Wat is het hantavirus?
BILTHOVEN (ANP) – Van de 10.000 kampeerders die in het Yosemite National Park in Californië mogelijk zijn besmet met het hantavirus, komen er 54 uit Nederland. Zij hebben deze zomer in het nationale park overnacht in tentcabines waarin het hantavirus is gevonden. Zeker zes Amerikanen die er ook hebben geslapen, zijn ziek geworden. Van hen zijn er twee overleden. Voor zover bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend, zijn er geen Nederlanders erg ziek geworden of overleden.
Drie vragen over het hantavirus.
Wat is het hantavirus?
Hantavirussen worden overgedragen door knaagdieren en insectivoren, in het bijzonder door muizen, woelmuizen en ratten. Er bestaan zo’n 20 varianten van het virus, waarvan ongeveer de helft schadelijk kan zijn voor mensen. De variant die in het Yosemite National Park in Californië is aangetroffen is het Sin Nombre virus. Deze wordt overgedragen door de hertmuis. In Nederland komen ook verschillende hantavirussen voor, maar niet het Sin Nombre virus.
Hoe kan iemand besmet raken met het hantavirus?
In het geval van de hertmuis scheidt de besmette muis het virus uit in de uitwerpselen en urine. Als de ontlasting opdroogt kan het verwaaien tot stofdeeltjes. Mensen die deze stofdeeltjes inademen, kunnen besmet raken. Blootstelling in kleine, matig geventileerde ruimten, zoals een tent, leidt tot grotere kans op besmetting. Het virus is niet van mens-op-mens overdraagbaar.
Wat zijn de ziektesymptomen?
Het duurt gemiddeld 2 tot 3 weken voor de eerste ziektesymptomen optreden. In eerste instantie gaat het om griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, spierpijn en maagklachten. Na een paar dagen tot een week kunnen die overgaan in ernstige longklachten. Bezoek aan een ziekenhuis is dan noodzakelijk. In het ernstigste geval kan iemand overlijden.