Onderzoekers TU Kampen: Bezie betekenis ”gereformeerd” bij kerkplanting
AMSTERDAM – Het aanduiden van een kerkplantingsinitiatief als ”gereformeerd” vraagt om een zorgvuldig onderscheiden van de betekenis van die aanduiding.
Dat zeggen drie drie onderzoekers van de Theologische Universiteit Kampen (TUK) maandag in het Reformatorisch Dagblad. Zij reageren daarmee op het vorige week verschenen appel van 43 leden van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) rond de toelating van de Amsterdamse missionaire gemeente Stroom tot het kerkgenootschap.
Volgens prof. dr. Stefan Paas, onder meer verantwoordelijk voor de masteropleiding missionaire gemeente aan de Theologische Universiteit Kampen (TUK), ds. M. van Leeuwen (Rotterdam) en dr. Hans Schaeffer, post-doc onderzoeker aan de TUK, zijn er verschillende definities voor de term gereformeerd. Juist kerken die ervaring hebben met zending weten hoe voorzichtig er moet worden omgegaan met het wat op het punt van de aanduiding ”gereformeerd” hoofd- en bijzaken zijn, betogen ze.
De initiatiefnemers van het appel hebben inmiddels aangekondigd op 29 september een bijeenkomst te organiseren. In de Immanuëlkerk in Bunschoten spreken dan diverse predikanten die verbonden zijn aan de website www.gereformeerdekerkblijven.nl. Er zal dan onder meer een verklaring worden gepresenteerd.