Binnenland

Falende migranten gekort op WW en WAO

Allochtonen die al langere tijd in Nederland wonen, worden gekort op hun WW– of WAO–uitkering als zij hun inburgeringsexamen niet halen. Met dat examen wordt hun taalvaardigheid en kennis van de Nederlandse samenleving getest. Dat blijkt uit nog vertrouwelijke plannen die de ministers Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie en De Geus van Sociale Zaken op prinsjesdag presenteren, meldden bronnen rond het kabinet.

ANP
9 September 2003 17:38Gewijzigd op 14 November 2020 00:33

Oudkomers zijn immigranten die voor 1998 naar Nederland zijn gekomen. Aan oudkomers met een WW– of WAO–uitkering wordt dezelfde verplichting opgelegd als aan nieuwkomers. Zij worden al getest op hun kennis van de Nederlandse taal en cultuur. Oudkomers met een bijstandsuitkering wacht hetzelfde regime. Zij kunnen momenteel ook al door gemeenten worden aangesproken om een inburgeringscursus te volgen.

De vaardigheden worden getoetst met een inburgeringsexamen. De immigrant moet voortaan zelf zien hoe hij aan zijn kennis komt. Als de nieuwkomers en oudkomers slagen voor de toets, kunnen zij een deel van de eventueel gemaakte kosten voor de opleiding terugkrijgen.

Het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB) dat de inburgeringscursussen geeft, noemt het kabinetsplan „zeer ongewenst". Directeur Akel zegt dat allochtonen in de rij staan voor Nederlandse lessen, omdat het aanbod te klein is. Ongemotiveerde leerlingen heeft het NCB derhalve volgens eigen zeggen nauwelijks. „Er is geen enkele rechtvaardiging voor zulke maatregelen."

Directeur Sadik Harchaoui van Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkeling is verontrust over de cummulatie van ideeën voor allochten de afgelopen tijd. Harchaoui noemt bijvoorbeeld het plan om kansarmen te spreiden over steden en de ’allochtonenstop’ die Leefbaar Rotterdam voorstelt. „Het lijkt er op dat onze allochtone medeburgers ontburgerd raken in plaats van ingeburgerd. Oudere migranten hebben weliswaar zelf wel misschien te weinig verantwoordelijkheid genomen, maar wij hebben ze in de jaren tachtig ook vaak in de kou laten staan en gedumpt in de WAO. Dat proberen we nu in een paar maanden tijd in te halen, maar dat gaat zo niet."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer