Binnenland

Ex-trouwambtenaar Pijl en RMU naar rechter om ontslag

DEN HAAG – De vorig jaar door de gemeente Den Haag ontslagen trouwambtenaar W. J. Pijl stapt, gesteund door de RMU, naar de rechter nu de commissie bezwaarschriften van Den Haag hem in het gelijk heeft gesteld, maar de gemeente desondanks weigert hem weer in dienst te nemen.

Redactie politiek
31 August 2012 12:13Gewijzigd op 14 November 2020 22:56
Het stadhuis van Den Haag. Foto ANP XTRA
Het stadhuis van Den Haag. Foto ANP XTRA

Dat meldde vrijdagmorgen de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU), die in het conflict met de gemeente Den Haag Pijls belangen behartigt en die als zijn woordvoerder optreedt.

Nadat de gewetensbezwaarde trouwambtenaar in november vorig jaar door de gemeente werd ontslagen, en Pijl tegen dat ontslag bezwaar aantekende, zette Den Haag de zogeheten commissie bezwaarschriften aan het werk.

Die kwam onlangs met een vernietigend oordeel over de handelwijze van de gemeente. De besluitvorming van Den Haag kent een „zeer ernstig zorgvuldigheidsgebrek”, vindt de commissie. De gemeente heeft verzuimd het ontslag van Pijl te toetsen aan het eigen beleid inzake trouwambtenaren. Ook heeft de gemeente „op geen enkele wijze aannemelijk gemaakt” dat Pijl, nadat hij kort voor zijn ontslag in een interview met het dagblad Trouw had laten weten geen homohuwelijken te willen sluiten, niet gewoon bij Den Haag in dienst had kunnen blijven.

De commissie adviseert de gemeente daarom het omstreden besluit te herroepen en in te trekken.

Het college van B en W van Den Haag legt dit advies echter volledig naast zich neer. Het houdt vol wel degelijk zorgvuldig te hebben gehandeld en het ontslag van Pijl wel te hebben getoetst aan het nieuwste gemeentelijke beleid inzake trouwambtenaren.

De opstelling van Den Haag is voor de RMU reden om nu naar de rechter te stappen. RMU-directeur Schalk: „De commissie bezwaarschriften van de gemeente Den Haag levert ongezouten kritiek op de handelwijze van de gemeente. Aan een oordeel over inhoud van het conflict, immers een botsing van grondrechten, komt de commissie helaas niet toe. Maar in haar formele kritiek gebruikt zij zeer zware woorden. Dat Den Haag daar niets mee doet, is voor ons aanleiding om vervolgstappen te ondernemen door beroep aan te tekenen bij de rechtbank ’s-Gravenhage, sector bestuursrecht.”

Schalk wijst erop dat het ontslag van Pijl zijns inziens, nog los van de formele bezwaren die de commissie bezwaarschriften noemt, in strijd is met artikel 3 van de Grondwet, waarin staat dat „alle Nederlanders op gelijke voet in openbare functies benoembaar zijn.”

De kwestie van de gewetensbezwaarde trouwambtenaren houdt de Nederlandse politiek, zowel op lokaal als op nationaal vlak, al jaren bezig. Het ontslag van Pijl, vorig jaar november, haalde alle media.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer