Plaisier: Kerken in China schieten uit de grond
HONG KONG – Volgens dr. Bas Plaisier schieten kerken in China als paddestoelen uit de grond. En vaak gaat het om grote gebouwen, soms voor een paar duizend kerkgangers. Daarnaast komt dan een bejaardencentrum.
Dr. Plaisier doceert zendingswetenschap aan het Lutheran Theological Seminary in Hong Kong. Afgelopen weken trok hij door China om een aantal christelijke gemeenten te bezoeken. Het viel hem op dat op veel plekken kerken worden gebouwd. „En vaak geen kleine! Het lijkt er soms wel op of ze met terugwerkende kracht de ‘kathedralen-competitie’ uit de Europese Middeleeuwen aan het uitvoeren zijn. De kerken worden op de groei gebouwd en daar is ook wel reden toe.”
In de stad Harbin wordt een kerk gebouwd met een kerkzaal voor 3000 kerkgangers. „Naast de kerk wordt een groot gebouw neergezet voor groepsbijeenkomsten, de zondagsscholen (deze zijn overal in opkomst!), vergaderingen en het kantoor. En zoals in veel plaatsen gebeurt: er komt ook een bejaardencentrum bij de kerk.”
De architectuur van de kerken is voor de Chinese samenleving vernieuwend. Men grijpt vaak terug op traditionele kerkbouw in Amerika waarbij neo-gothiek de boventoon voert. Deze kerken vervangen de oude gebouwen: vaak flatachtige kerkgebouwen met een groot kruis op een van de buitenmuren. „Aan de ene kant willen de Chinese christenen benadrukken dat het christendom geen westerse godsdienst is – en terecht, want kwam het Evangelie niet uit het Midden-Oosten (Azië)? – maar anderzijds willen ze niet aansluiten bij oude Chinese bouwvormen. Kennelijk willen ze benadrukken dat ze „van een ander geslacht zijn”. Voor veel Chinese christenen betekent dit: ‘modern-zijn’. Christenen zien zich vaak als een vooruitgeschoven post van moderniteit!”
Lees meer op de blog van dr. Plaisier.