„Een derde voedsel wereldwijd verspild”
STOCKHOLM – „Water en voedsel zijn met elkaar verbonden.” Het ene is niet verkrijgbaar zonder het andere, stelt Per Bertilsson, directeur van het Stockholm International Water Institute, dat komende week in de Zweedse hoofdstad de Wereld Water Week organiseert.
Er groeit meer dan genoeg om alle 7 miljard monden te voeden, meent Bertilsson. „Maar meer dan een derde van het voedsel gaat verloren of wordt verspild. Eén miljard mensen lijden honger, eveneens 1 miljard zijn ondervoed, maar nog eens 1 miljard mensen zijn overvoed.”
Om voldoende voedsel te verbouwen, is vooral water nodig. De landbouw is volgens Bertilsson de grootste waterconsument, goed voor zo’n 70 procent van het wereldwijde verbruik.
Juist daarom zijn water en voedselzekerheid dit jaar de focus van de Wereld Water Week. Zonder water is er immers geen voedsel. „We moeten inzetten op een gezonde wereldbevolking zonder de waterbronnen uit te putten. Daarvoor zullen we moeten investeren in een verhoging van de efficiëntie van de landbouw, vooral in de ontwikkelingslanden. Ook moeten we de verliezen in de voedselketen reduceren.”
Belangrijk is om mensen aan te leren minder voedsel te verspillen. „Tijdens de Wereld Water Week zullen we hiervoor een aanpak bespreken, ervaringen uitwisselen en samenwerkingsakkoorden sluiten om doeltreffend op te treden op deze fronten.”
Wat zijn dan de gevolgen van watertekorten wereldwijd?
„Watertekorten hinderen energie- en voedselproductie en leiden tot grote verstoringen van de economie. Het VN-Milieuprogramma heeft vorig jaar onderzoek vrijgegeven waaruit blijkt dat binnen twintig jaar de vraag naar water 40 procent hoger zal liggen dan het aanbod, als de huidige trends doorzetten. Dit zou het wereldwijde bruto binnenlands product negatief beïnvloeden en sociaal-politieke spanningen veroorzaken.”
In sommige streken bestaat nu al tekort aan water. Bertilsson: „Een vijfde van de wereldbevolking leeft in gebieden met waterschaarste. De groei van de wereldbevolking vindt voor 90 procent plaats in streken die nu al worden geconfronteerd met waterstress. In ontwikkelingsregio’s zijn de gevolgen nog ingrijpender. De hongersnood in de Hoorn van Afrika in 2011 wees ons al op de verwoestende invloed van droogte.”
Is er een rol weggelegd voor de Verenigde Naties om de wateruitdaging aan te gaan?
„De Verenigde Naties doen veel werk om mensen toegang te geven tot water en sanitaire voorzieningen en om de kennis over en het beheer van watervoorraden in de wereld te verbeteren.
Een belangrijke uitdaging op het vlak van water en ontwikkeling bestaat erin om werk op projectbasis op grotere schaal te gaan doorvoeren. Ze leveren cruciale steun en beïnvloeden lokale en nationale overheden op het vlak van hun waterbeheer. Maar het moet worden benadrukt dat het nog steeds de overheden en de zakelijke leiders zelf zijn die de wereldwijde wateruitdaging moeten aangaan.”