Boek over klooster Mor Gabriel in Turkije
ANKARA – Het Syrisch-orthodoxe klooster Mor Gabriel in het zuidoosten van Turkije verdient bescherming. Dat bepleit CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, een van de auteurs van een boek over het klooster dat zondagavond wordt gepresenteerd.
Het eerste exemplaar van het boek, met de titel ”De langzame verdwijning van de Arameeërs uit Turkije en van de gronden van het Mor Gabrielklooster”, wordt dan overhandigd aan aartsbisschop Mor Polycarpus Augin Aydin, patriarchale vicaris van de Syrisch-Orthodoxe Kerk in Nederland. De overhandiging vindt plaats in de Onze-Lieve-Vrouwekerk aan de Keizersgracht in Amsterdam.
De publicatie is geschreven door politici uit de Duitse Bondsdag, het Amerikaanse Congres, het Europees Parlement en de Tweede Kamer, wetenschappers en schrijvers. Zij schrijven over het grotendeels verdwijnen van de Syrisch-orthodoxe gemeenschap uit Turkije, over de geschiedenis en het belang van de klooster Mor Gabriel, en over de wijze waarop de Turkse staat de landerijen van het klooster onteigent.
Het Syrisch-orthodoxe Mor Gabrielklooster uit 397 is een van de oudste kloosters ter wereld. Het hoofddoel van dit klooster is het levend houden van het Syrisch-orthodoxe christendom door scholing aan te bieden. Het is de laatste plek waar jongeren actief onderwezen worden in het Aramees, de taal die Jezus sprak, en de liturgische taal van de Syrisch-Orthodoxe Kerk. Ongeveer vijftien zusters en twee monniken bewonen de afzonderlijke vleugels van het gebouw. Ook lokale arbeiders en gasten verblijven er.
De gronden van het klooster worden stukje voor stukje onteigend door de Turkse staat. Hierdoor staat het voortbestaan ervan op het spel.
De kwestie trekt internationaal de aandacht en heeft geleid tot vragen en debatten in de parlementen in Duitsland, Nederland, de VS en het Europees Parlement. Volgens CDA’er Omtzigt is de behandeling van „dit historisch zeer belangrijke klooster de lakmoesproef voor godsdienstvrijheid in Turkije.”
In juli verloor het klooster een rechtszaak tegen de staat. Het beraadt zich op een gang naar het grondwettelijk hof. Ook wordt een klacht bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) overwogen.