Bondgenoten reageren behoedzaam op Bush
De bondgenoten van de Verenigde Staten hebben behoedzaam gereageerd op een oproep van president Bush om geld en manschappen ter beschikking te stellen voor Irak.
Groot-Brittannië kondigde maandag aan 1200 man versterkingen naar Irak te sturen, maar het ministerie van Defensie had vorige week al aangekondigd dat de Britse troepenmacht waarschijnlijk zou worden versterkt en bracht de aankondiging niet in verband met de redevoering die Bush zondag voor de televisie hield. Met de uitbreiding komt het totale aantal Britse militairen in Irak op 11.600. Het afgelopen weekeinde versterkten al 120 man de Britse legermacht, die in het zuiden van het land is gelegerd.
Australië, dat met 2000 man aan de oorlog heeft deelgenomen, had al eerder gezegd geen troepen voor vredestaken te zullen sturen. Duitsland liet weten verschillende mogelijkheden te overwegen, waaronder een voorstel van bondskanselier Gerhard Schröder om Iraakse politieagenten en militairen op te leiden in Duitsland. Het sturen van troepen blijft Duitsland uitsluiten.
Frankrijk liet bij monde van premier Jean-Pierre Raffarin weten dat de VN „nieuwe wegen” moeten vinden om de soevereiniteit van Irak te herstellen. Raffarin ging niet rechtstreeks in op Bush’ oproep meer troepen te sturen.
De Japanse premier Junichiro Koizumi, die druk is met de campagne voor zijn herverkiezing als leider van de regeringspartij, heeft nog niet gereageerd. Een van zijn woordvoerders sprak begrip uit voor Bush’ oproep aan Japan en Europa om financieel bij te springen in Irak, maar weidde niet verder uit.
India, op wiens bijdrage aan een troepenmacht in Irak de VS hopen, herhaalde het sturen van troepen pas in overweging te zullen nemen als de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties daar het groene licht voor geeft. De premier van Nieuw-Zeeland, Helen Clark, nam eenzelfde standpunt in. Haar regering zal bekijken of zij militairen kan leveren „als de VN hun betrokkenheid uitbreiden”, zei zij.
In het Midden-Oosten is er kritiek op de pogingen van Bush meer landen bij Irak te betrekken. Volgens Labib Kamhawi, een politieke analist in Jordanië, is dat geen oplossing. Het is volgens Kamhawi beter de hulp van de wereldgemeenschap in te roepen om de bezetting van Irak af te bouwen in plaats van die te consolideren.
Volgens een commentaar van de Libanese krant al-Nahar probeert Bush een positief beeld te schetsen van de situatie in Irak om de mislukking te maskeren van „zijn beleid in Afghanistan, Irak en de Verenigde Naties, het Palestijns-Israëlische conflict en, natuurlijk, de Amerikaanse economie.”