Meervoudig zieke patiënt moet zorg zelf organiseren
De gezondheidszorg is slecht ingesteld op mensen met meer dan één chronische ziekte. Doordat de zorg overwegend gericht is op specifieke ziektebeelden, moet de patiënt met zogeheten comorbiditeit meestal de eigen zorg coördineren.
Uit een maandag verschenen onderzoek van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg NIVEL blijkt het regelen van zorg voor deze patiënten meestal te ingewikkeld is. Artsen en andere hulpverleners geven onafhankelijk van elkaar behandelingen of adviezen, die voor de patiënt moeilijk te combineren zijn en soms tegenstrijdig zijn.
In Nederland hebben ongeveer 500.000 mensen meerdere chronische ziektes. Dit is 30 procent van alle chronisch zieken.
De zorg is vaak door de specialisatie gericht op één ziekte. Hierdoor wordt de samenwerking tussen specialisten, huisartsen en andere hulpverleners bemoeilijkt. Onderzoeker M. Heijmans van het NIVEL vindt dat de de samenhang en samenwerking tussen de diverse zorgverleners beter moet en de verschillende behandelingen beter op elkaar moeten aansluiten.
In de nabije toekomst gaat comorbiditeit een steeds belangrijkere rol spelen, verwacht Heijmans. Dit komt niet alleen door de toenemende vergrijzing. Comorbiditeit is een probleem van alle leeftijden. Doordat er in de gezondheidzorg meer mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling zijn, blijven mensen met chronische ziekten – ook op jongere leeftijd – langer in leven.